fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: rafinált | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 60 perc | 6 adag
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 38 dkg hideg vaj
- 2.5 dl hideg víz
Farkasinszki Ildikó ebben a videóban valódi leveles tésztát készít, hogy ne mindig csak a konyhakész, bolti változattal kelljen dolgozunk, ha olyan finomságot ennénk, mint a sajtos roló.
Elkészítés:
- A leveles tészta elkészítéséhez a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadunk 8 dkg apró kockákra vágott, hideg vajat és elmorzsoljuk benne. Ezt legjobb egy késes betétű robotgépben megtenni, de ha nincs, akkor kézzel, gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon fel.
- Több részletben hozzáadjuk a vizet és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ekkor becsomagoljuk folpackba és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
- A pihentetett tésztát ezután lisztezett felületen 35×35 cm-es négyzetté nyújtjuk. A maradék 30 dkg hideg vajat két db sütőpapír közé tesszük, és nyújtófával addig püföljük, amíg fele akkora nem lesz mint a kinyújtott tészta.
- A vajat a tészta közepére tesszük, a négy sarkát pedig ráhajtjuk, mintha egy borítékot hajtogatnánk.
- Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát 25×40 cm-es téglalappá, majd háromba hajtjuk. Vagyis a felső egyharmadot a középsőre hajtjuk, majd az alsó harmadot ráhajtjuk (szimpla hajtás).
- Az óramutató járásával egyező irányban elforgatjuk 90 fokkal a tésztát és ismét 25×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Ekkor négybe hajtjuk, vagyis a felső negyedet lehajtjuk a tészta feléig, majd az alsó negyedet felhajtjuk a tészta feléig, végül az egészet félbehajtjuk, mint egy könyvet (dupla hajtás).
- A tésztát ismét folpackba csomagoljuk és visszatesszük a hűtőbe 30 percre.
- Az így pihentetett tésztát újra elforgatjuk 90 fokkal, majd megismételjük a szimpla és a dupla hajtást is.
- Végül ismét becsomagolva pihentetjük a tésztát 30 percig a hűtőben.
- Ezután a receptnek megfelelően dolgozzunk vele, készíthetünk belőle például sajtos rolót.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/hazi-leveles-teszta-alaprecept
Megosztás: