Holland almás pite

fotó: Vidék Íze

Piték és tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 40 perc | Elkészítési (sütési) idő: 80 perc

Eszközök

  • késes betétű aprítógép,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • 22 cm-es (lehetőleg kivehető aljú) piteforma,
  • kés,
  • hámozó,
  • citromfacsaró,
  • sütőbab,
  • villa,
  • kenőecset,
  • keverőtál,
  • hőálló tálka,
  • kanál

Hozzávalók:

A pite tésztához:

  • 140 g liszt,
  • ¼ teáskanál só,
  • 2 teáskanál cukor,
  • 110 g hideg vaj kis kockákra vágva,
  • 3-5 evőkanál jéghideg víz,
  • a kenéshez 1 tojásfehérje

Az alma töltelékhez:

  • 4 kisebb sárga színű alma, meghámozva, kimagozva és ½ cm vastag szeletekre vágva,
  • 4 kisebb granny smith alma, meghámozva, kimagozva, 3 mm vastag szeletekre vágva,
  • 2 evőkanál olvasztott vaj,
  • 1 evőkanál friss citromlé,
  • 100 g kristálycukor,
  • 3 evőkanál finomliszt,
  • ½ teáskanál őrölt fahéj

A morzsához:

  • 100 g barna cukor,
  • 100 g finomliszt,
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 1 csipet só,
  • 85 g olvasztott vaj,
  • 1 teáskanál vanília kivonat

 

Holland almás pite Elkészítés:

  1. A pite tésztához tegyük a lisztet, a cukrot és a sót késes betétű aprítógépbe. Keverjük össze alaposan. Adjuk hozzá a hideg vaj kockákat, és addig dolgozzuk össze, míg borsó méretű vajdarabkák0 lesznek benne.
  2. Evőkanalanként adjuk hozzá a vizet, és csak addig keverjük, míg összeáll a tészta. Nem biztos, hogy az összes vízre szükség lesz.
  3. Formázzuk a tésztát gombóccá, kissé lapítsuk el egy koronggá, és folpackba csomagolva tegyük egy órára hűtőbe.
  4. Készítsünk elő egy 22 cm-es (lehetőleg kivehető aljú) kerek piteformát.
  5. Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztes munkafelületen nyújtsuk a tésztát a formánál 4 cm-rel nagyobb körlappá, és a nyújtófa segítségével óvatosan helyezzük az előkészített formába úgy, hogy a forma oldalát is béleljük ki vele. A tészta kilógó széleit vágjuk le és újabb egy órára tegyük hűtőszekrénybe a formával.
  6. A sütőt melegítsük elő 205 fokra.
  7. Az egy óra hűtést követően a hűtőből kivett pite tésztába helyezzünk sütőpapírt úgy hogy jócskán lógjon túl a forma szélén, majd töltsük meg rizzsel, vagy sütőbabbal. Majd tegyük 15 perce a sütőbe (vakon sütés).
  8. 15 perc után vegyük ki a tésztát a sütőből a sütőpapír segítségével vegyük ki a nehezéket. Villával szurkáljuk meg a tésztát és tegyük vissza újabb 8-10 percre a sütőbe, míg elkezd száradni a tészta.
  9. Vegyük ki a formát a sütőből, még forrón kenjük le az enyhén felvert tojásfehérjével és rácson hagyjuk kihűlni a pite tésztát.
  10. A sütő hőfokát mérsékeljük 180 fokra.
  11. Készítsük el a morzsát. Ehhez a barnacukrot szórjuk egy keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, a szerecsendiót, és a sót, majd alaposan keverjük össze.
  12. A vanília kivonatot keverjük az olvasztott vajhoz, és öntsük a lisztes keverékhez. Az ujjbegyeinkkel addig keverjük, míg kisebb csomókban áll össze. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
  13. Az alma töltelékhez egy nagy tálban keverjük össze a szeletelt almákat a maradék olvasztott vajjal és a citromlével. Adjuk hozzá a cukrot, 3 evőkanál lisztet és az őrölt fahéjat, majd alaposan keverjük össze.
  14. Szépe egyenletesen terítsük el az almatölteléket az elősütött pite tésztában.
  15. Szórjuk a tetejére a hűtőből kivett morzsát, majd toljuk vissza a piteformát a sütőbe, és kb 45-55 perc alatt süssük meg a pitét. Ha túlságosan barnulna a teteje, vagy a széle, fedjük le alufóliával.
  16. A kisült pitét hagyjuk rácson teljesen kihűlni, majd hidegen vagy melegen, vaníliafagylalttal tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze