Ünnepi sütik | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- egy kisebb tál,
- egy nagyobb tál,
- konyhai robotgép dagasztó karral,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi,
- kenőecset
Hozzávalók 40 db-hoz:
- 1 dl zsíros tej,
- 6 dkg cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 50 dkg finomliszt (Bl 55-ös),
- 1 kávéskanál só,
- 1 tojás,
- 1 tojássárgája,
- 2 dl 30%-os tejszín
A tetejére:
- 1 egész tojás
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut.
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, majd összevegyítjük.
- A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojás és a tojássárgáját, majd beleöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet is. (A habtejszíntől még foszlósabb, puhább lesz a kalács bélzete és napokig megőrzi az állagát, nehezebben szárad ki. De ha nincs otthon, helyettesíthetjük kb. 1,5 dl szobahőmérsékletű tejjel és 8 dkg olvasztott vajjal).
- Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor a tészta szép sima és fényes, nem ragad a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük. Lefedjük és 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk , és annyi darabra osztjuk (3, 5 vagy 6), ahány szálból fonni szeretnénk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarjuk és kb. 10 percig pihenni hagyjuk.
- Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön finoman összecsípjük őket, majd nem túl szorosan összefonjuk.
- A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük.
- Felverjük az egész tojást, vékonyan megkenjük vele a kalácsot, majd szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük a tojással, így lesz szép fényes a felülete. A forró sütőbe toljuk és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra tesszük hűlni.