Húsvéti kalács

Ünnepi sütik | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • egy kisebb tál,
  • egy nagyobb tál,
  • konyhai robotgép dagasztó karral,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • kenőecset

 

Hozzávalók 40 db-hoz:

  • 1 dl zsíros tej,
  • 6 dkg cukor,
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 50 dkg finomliszt (Bl 55-ös),
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 dl 30%-os tejszín

A tetejére:

  • 1 egész tojás

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, majd összevegyítjük.
  3. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojás és a tojássárgáját, majd beleöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet is. (A habtejszíntől még foszlósabb, puhább lesz a kalács bélzete és napokig megőrzi az állagát, nehezebben szárad ki. De ha nincs otthon, helyettesíthetjük kb. 1,5 dl szobahőmérsékletű tejjel és 8 dkg olvasztott vajjal).
  4. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor a tészta szép sima és fényes, nem ragad a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük. Lefedjük és 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk , és annyi darabra osztjuk (3, 5 vagy 6), ahány szálból fonni szeretnénk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarjuk és kb. 10 percig pihenni hagyjuk.
  6. Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön finoman összecsípjük őket, majd nem túl szorosan összefonjuk.
  7. A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük.
  8. Felverjük az egész tojást, vékonyan megkenjük vele a kalácsot, majd szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  9. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük a tojással, így lesz szép fényes a felülete. A forró sütőbe toljuk és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra tesszük hűlni.