Húsvéti sonkás quiche

Ünnepi sütik | Könnyű

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • 26-30 cm-es piteforma
  • 2 nagyobb tál
  • szilikon spatula
  • egy nagyobb serpenyő
  • fakanál
  • nyújtófa

 

Hozzávalók:

26-30 cm-es piteformához

A tésztához:

  • 250 g finom liszt,
  • 150 g hideg vaj,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 csipet cukor,
  • 1 evőkanál hideg tej,
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál vaj,
  • 1 csokor újhagyma,
  • 350 g húsvéti sonka (vagy bármilyen más sült hús vagy pörkölt maradék)
  • 3 nagy tojás,
  • 200 g tejföl,
  • 250 g tejszín,
  • 150 g reszelt sajt (bármilyen ízlés szerint),
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve,
  • 1 evőkanál tejszínes tormakrém (elmaradhat),
  • csipet őrölt szerecsendió,
  • csipet só,
  • őrölt bors.

Elkészítés:

  1. Előkészítünk egy piteformát, de nem kell se vajazni, se lisztezni, sőt még sütőpapírt se kell az aljába tenni.
  2. A vajat apró kockákra vágjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel együtt. Ezután tesszük hozzá az összes többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, elég ha csak éppen összeáll. (A lényeg a gyorsaságon van, hogy ne olvadjon meg a vaj – különben nem omlós lesz a tészta hanem gumiszerű.)
  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk, feltekerjük egy sodrófára és átemeljük a piteformába. egyenletesen belenyomkodjuk, de ügyeljünk, hogy ne szakadjon el, tegyük hűtőbe.
  4. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Az újhagymát felkarikázzuk, majd vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk, nem túl erős lángon. Ekkor mehet hozzá a kockára vágott sonka (sült hús), és még pár percig pirítjuk.
  5. Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót, végül hozzáöntjük a hagymás húst is. Csak a végén sózzuk, ha szükséges kóstolás után.
  6. Ezt a tölteléket a hűtőből kivett formába töltjük. Forró sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan és hidegen is finom.