Ünnepi sütik | Könnyű
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 26-30 cm-es piteforma
- 2 nagyobb tál
- szilikon spatula
- egy nagyobb serpenyő
- fakanál
- nyújtófa
Hozzávalók:
26-30 cm-es piteformához
A tésztához:
- 250 g finom liszt,
- 150 g hideg vaj,
- 1 kávéskanál só,
- 1 csipet cukor,
- 1 evőkanál hideg tej,
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 1 evőkanál vaj,
- 1 csokor újhagyma,
- 350 g húsvéti sonka (vagy bármilyen más sült hús vagy pörkölt maradék)
- 3 nagy tojás,
- 200 g tejföl,
- 250 g tejszín,
- 150 g reszelt sajt (bármilyen ízlés szerint),
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve,
- 1 evőkanál tejszínes tormakrém (elmaradhat),
- csipet őrölt szerecsendió,
- csipet só,
- őrölt bors.
Elkészítés:
- Előkészítünk egy piteformát, de nem kell se vajazni, se lisztezni, sőt még sütőpapírt se kell az aljába tenni.
- A vajat apró kockákra vágjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel együtt. Ezután tesszük hozzá az összes többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, elég ha csak éppen összeáll. (A lényeg a gyorsaságon van, hogy ne olvadjon meg a vaj – különben nem omlós lesz a tészta hanem gumiszerű.)
- Lisztezett felületen kinyújtjuk, feltekerjük egy sodrófára és átemeljük a piteformába. egyenletesen belenyomkodjuk, de ügyeljünk, hogy ne szakadjon el, tegyük hűtőbe.
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Az újhagymát felkarikázzuk, majd vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk, nem túl erős lángon. Ekkor mehet hozzá a kockára vágott sonka (sült hús), és még pár percig pirítjuk.
- Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót, végül hozzáöntjük a hagymás húst is. Csak a végén sózzuk, ha szükséges kóstolás után.
- Ezt a tölteléket a hűtőből kivett formába töltjük. Forró sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan és hidegen is finom.