Jóság szelet
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: bonyolult | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg fagyasztott leveles tészta
A meggyes krémhez:
- 1 üveg meggybefőtt
- 8 ek búzadara
- 3 ek cukor
A vaníliás krémhez:
- 8 dl tej
- 3 ek cukor
- 2 csom. vaníliás pudingpor
- 0.8 dkg vaj
A tejszínhez:
- 5 dl tejszín
- 2 csom. habfixáló
A tetejére:
- porcukor
A Sütisuli mai részében egy olyan klasszikust hoztunk nektek, amit csak ránézésre nehéz elkészíteni, valójában roppant egyszerű! A jóság szelet alapja bolti leveles tészta, az ínycsiklandó rétegek pedig meggybefőttből és grízből, habtejszínből és vaníliapudingból készülnek – vagyis, még az is bátran nekiállhat, aki eddig semmilyen réteges sütit nem készített még!
Elkészítés:
- A jóság szelet elkészítéséhez a fagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra, és előkészítünk két nagy gáztepsit.
- Az egyik lapot 25 × 35 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a tepsi hátán az előmelegített sütőben pár perc alatt aranyszínűre sütjük.
- A másik lapot is kinyújtjuk, kockákra vágjuk, és ezeket a lapocskákat a másik tepsi hátuljára rakosgatva ugyanúgy megsütjük, mint az előző lapot.
- A meggyes krémhez a meggybefőttet leszűrjük. A levében elkeverjük a búzadarát és a cukrot, folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük.
- A meggyszemeket apróra vágjuk, és belekeverjük a grízes krémbe.
- Az egyben sütött levelestészta-lapot egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük, és még langyosan rásimítjuk a meggyes krémet, majd félretesszük kihűlni.
- A vaníliás krémhez a tej kétharmadát a cukorral felforraljuk. A maradék tejjel simára keverjük a pudingport, majd felengedjük a forró tejjel. Visszaöntjük a fazékba, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd langyosra hűtjük.
- A vajat kihabosítjuk, és a langyos vaníliapudingba keverjük, majd a meggyes krém tetejére simítjuk.
- A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és rásimítjuk a vaníliás krémre.
- A sütemény tetejét kirakosgatjuk a levelestészta-kockákkal, és néhány órára, de inkább egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeálljon és jól szeletelhető legyen. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-josag-szelet.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu