Juhúrós, sajtos kovászos pogácsa

Pogácsák, sósak | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17  óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarokkal,
  • keverő tálak,
  • szilikon spatula,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • 3 cm átmérőjű pogácsa szaggató,
  • kenőecset,
  • kis tálka
  • szilikonos sütőpapír,

Hozzávalók két tepsihez, kb 90 db-hoz:

  • 700 g finomliszt,
  • 150 g 8 órás kovász,
  • 200 g puha vaj,
  • 100 g mangalica, vagy kacsazsír
  • 200 g juhtúró,
  • 100 g reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar, ami éppen van otthon, lehet vegyesen is) 4 evőkanál tejföl,
  • 2 L-es méretű tojás,
  • 1 evőkanál só,
  • felvert tojás a kenéshez,
  • 50 g reszelt sajt a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A hűtőben tárolt kovászomat a sütés előtti nap reggel megetetem úgy, hogy összesen 200g kovászom legyen, amiből 150 g-ot fogok felhasználni a pogácsához, 50 g-ot pedig visszateszek a hűtőbe.
  2. Kb. 8 óra elteltével, amikor a kovász már kb. a duplájára nőtt és szép habos, összeállítom a tésztát. Ehhez a lisztet beleszórom a robotgép táljába, hozzáadom a vajat, a zsírt, a juhtúrót, a reszelt sajtot és a dagasztókarral összemorzsolom őket.
  3. A 150 g kovászba beleütöm a 2 tojást, belekanalazom a tejfölt és alaposan összekeverem, majd ezt is a lisztes részhez adva, alaposan (legalább 10 percig) kidagasztom a tésztát.
  4. Amikor már nem ragad a tál oldalához, és gombóccá áll össze, abbahagyom a dagasztást, kilisztezett kelesztő tálba teszem a tésztát, és folpackkal letakarva egy órát pihentetem.
  5. Ezután lisztezett felületen kinyújtom a pihentetett tésztát, és meghajtogatom. (Képzeletben elharmadolom a tésztát, és a jobb oldali harmadot középre hajtom, majd ráhajtom a baloldali harmadot. Az így kapott hosszúkás részt ismét harmadolom, a felső harmadot lehajtom, majd az alsó harmadot alá hajtom.) Ezt a hajtogatást 3Xismétlem meg óránként.
  6. A meghajtogatott tésztát visszateszem a tálba, lefedem egy konyharuhával és éjszakára hűtőbe teszem pihenni.
  7. Másnap reggel előveszem a hűtőből a tésztát, kb egy óra alatt hagyom szobahőmérsékleten aklimatizálódni.
  8. Ezután lisztezett felületen kb 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Szilikonos sütőpapírral borított tepsikre rakom egymástól 1,5 cm-re, mert sülés közben még nőnek fognak a pogácsák. Konyharuhával letakarva, még ¾ óráig hagyom őket pihenni.
  9. Közben a sütőt 220 fokra melegítem elő alsó-felső sütés módozaton.
  10. A pihentetési idő letelte után a pogik tetejét lekenem felvert tojással, megszóróm reszelt sajttal és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket.
  11. Ha tudjuk, várjuk meg míg kissé kihűl és utána fogyasszuk, de szerintem nem fog sikerülni. J Eszméletlen finom.