Kakaós, aszalt gyümölcsös kalács

fotó: Vidék Íze

Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 40 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • kis tálkák,
  • kanál,
  • szilikon spatula,
  • szita,
  • kelesztő tál,
  • kés,
  • vágódeszka,
  • kenőecset 

 

 

 

Hozzávalók kb 40 db pogácsához:

A tésztához:

  • 500 g liszt,
  • 2,5-3 dl tej,
  • 25 g friss élesztő,
  • csipet só,
  • 1 egész tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 5 evőkanál langyos olvasztott vaj,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 evőkanál kakaópor

A töltelékhez:

  • 100 g apróra vágott aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, körte, stb)

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

Kakaós, aszalt gyümölcsös kalácsElkészítés:

Elkészítés:

  1. ½  dl tejet langyosítsunk meg, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet öntsük a robotgép táljába, és keverjük el alaposan a sóval. Adjuk hozzá – az olvasztott vaj kivételével – a többi hozzávalót, és a felfuttatott élesztőt is. A robotgép dagasztó karjával alaposan dagasszuk ki.
  3. Végül kanalanként adjuk hozzá az olvasztott vajat is, de mindig csak akkor adjuk a következő adagot, ha az előzőt már teljesen felvette.
  4. A tésztát tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk duplájára kelni.
  5. Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át, egy keveset tegyünk félre, a többit osszuk kétfelé. Az egyik adagba gyúrjuk bele az előzőleg néhány kanál tejjel elkevert kakaót.
  6. Mindkét tésztát nyújtsuk egyforma nagyságú téglalappá, és tegyük egymásra őket.
  7. Szórjuk meg az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel és tekerjük fel, mint a bejglit.
  8. Zsírral kenjünk ki egy hosszúkás kenyérsütő formát, és tegyük bele a kalács tekercset.
  9. A félretett tészta darabból készítsünk húsvéti díszeket (nyuszi, bari, tojás, stb.) a kalács tetejére, majd az egészet kenjük le felvert tojással.
  10. Hagyjuk újra megkelni 30-40 percig.
  11. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kalácsot aranybarnára kb 40 perc alatt.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze