Kakaós, aszalt gyümölcsös kalács
fotó: Vidék Íze
Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 40 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- kis tálkák,
- kanál,
- szilikon spatula,
- szita,
- kelesztő tál,
- kés,
- vágódeszka,
- kenőecset
Hozzávalók kb 40 db pogácsához:
A tésztához:
- 500 g liszt,
- 2,5-3 dl tej,
- 25 g friss élesztő,
- csipet só,
- 1 egész tojás,
- 1 tojássárgája,
- 2 evőkanál cukor,
- 5 evőkanál langyos olvasztott vaj,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
- 100 g apróra vágott aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, körte, stb)
A kenéshez:
- 1 egész tojás
Elkészítés:
- ½ dl tejet langyosítsunk meg, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
- A lisztet öntsük a robotgép táljába, és keverjük el alaposan a sóval. Adjuk hozzá – az olvasztott vaj kivételével – a többi hozzávalót, és a felfuttatott élesztőt is. A robotgép dagasztó karjával alaposan dagasszuk ki.
- Végül kanalanként adjuk hozzá az olvasztott vajat is, de mindig csak akkor adjuk a következő adagot, ha az előzőt már teljesen felvette.
- A tésztát tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk duplájára kelni.
- Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át, egy keveset tegyünk félre, a többit osszuk kétfelé. Az egyik adagba gyúrjuk bele az előzőleg néhány kanál tejjel elkevert kakaót.
- Mindkét tésztát nyújtsuk egyforma nagyságú téglalappá, és tegyük egymásra őket.
- Szórjuk meg az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel és tekerjük fel, mint a bejglit.
- Zsírral kenjünk ki egy hosszúkás kenyérsütő formát, és tegyük bele a kalács tekercset.
- A félretett tészta darabból készítsünk húsvéti díszeket (nyuszi, bari, tojás, stb.) a kalács tetejére, majd az egészet kenjük le felvert tojással.
- Hagyjuk újra megkelni 30-40 percig.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kalácsot aranybarnára kb 40 perc alatt.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze