Kakaós piskótatekercs gesztenyekrémmel

fotó: Vidék Íze

Piskóták | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 60 perc | Elkészítési (sütési) idő: 7 perc

Eszközök

  • tepsi,
  • szilikonos sütőpapír,
  • keverőtálak,
  • szita,
  • kézi robotgép,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • konyharuha,
  • evőkanál,
  • nyeles lábaska/gyorsforraló,
  • habzsák,
  • csillag csővég,
  • hámozó

 

Hozzávalók:

A kakaós piskótához:

  • 35 g cukrozatlan kakaópor,
  • 35 g finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • 5 tojás,
  • 150 g kristálycukor

A töltelékhez:

  • 125 g gesztenyepüré,
  • 4 evőkanál rum,
  • 175 g habtejszín,
  • 30 g étcsokoládé (legalább 60 % kakaótartalmú)
  • 50 kristálycukor

A díszítéshez:

  • 125 g habtejszín,
  • ½ csomag habfixáló,
  • étcsoki forgácsok

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 220 fokra melegítjük elő és egy sütőlapot (gáztepsit) kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  2. A kakaóport és a lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sót.
  3. A tojássárgákat 100 g kristály cukorral fehéredésig habosítjuk.
  4. Atojásfehérjéket a maradék cukorral tejföl sűrűségű habbá verjük.
  5. A kakaós liszt harmadát a habos tojássárgára szitáljuk, hozzáadjuk a tojásfehérjehab egyharmadát és óvatosan összeforgatjuk. Két részletben beledolgozzuk a többi kakaós lisztet és tojásfehérje habot is.
  6. A kész tésztát az előkészített tepsibe öntjük és egy hajlított kenőkéssel simára egyengetjük.
  7. Az előmelegített sütőben 5-7 perc alatt épp csak addig sütjük, míg megszilárdul. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad és törni fog.
  8. A megsült piskótát egy nedves konyharuháraborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  9. A piskótatekercset a nedves konyharuhával együtt feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
  10. A gesztenyekrémhez a gesztenyepürét tálba tesszük, ráöntünk 2 evőkanál rumot, és elkeverjük.
  11. Az étcsokit gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk és a rumos gesztenyéhez keverjük.
  12. A tejszínt habbá verjük és ezt is beleforgatjuk a csokis-rumos gesztenyébe.
  13. 50 g kristálycukrot 4 evőkanál vízzel 1 percig forralunk, majd belekeverjük a maradék 2 evőkanál rumot.
  14. A piskótatekercset kigöngyöljük egy szilikonos sütőpapíron és egy kenőecsettel rákenjük a rumos szirupot, majd a gesztenyekrémet.
  15. A papír segítségével szorosan feltekerjük e megtöltött piskótát és egy kis időre hűtőbe tesszük.
  16. A díszítéshez a tejszínt a habfixálóval és egy kevés porcukorral kemény habbá verjük és csillagcsöves habzsákba töltjük.
  17. A piskótatekercs két végét recés késsel levágjuk. A süteményt tálcára tesszük a tejszínhabbal és csokiforgácsokkal díszítjük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze