Kakaós piskótatekercs gesztenyekrémmel
fotó: Vidék Íze
Piskóták | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 60 perc | Elkészítési (sütési) idő: 7 perc
Eszközök
- tepsi,
- szilikonos sütőpapír,
- keverőtálak,
- szita,
- kézi robotgép,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- konyharuha,
- evőkanál,
- nyeles lábaska/gyorsforraló,
- habzsák,
- csillag csővég,
- hámozó
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
- 35 g cukrozatlan kakaópor,
- 35 g finomliszt,
- 1 csipet só,
- 5 tojás,
- 150 g kristálycukor
A töltelékhez:
- 125 g gesztenyepüré,
- 4 evőkanál rum,
- 175 g habtejszín,
- 30 g étcsokoládé (legalább 60 % kakaótartalmú)
- 50 kristálycukor
A díszítéshez:
- 125 g habtejszín,
- ½ csomag habfixáló,
- étcsoki forgácsok
Elkészítés:
- A sütőt 220 fokra melegítjük elő és egy sütőlapot (gáztepsit) kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A kakaóport és a lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sót.
- A tojássárgákat 100 g kristály cukorral fehéredésig habosítjuk.
- Atojásfehérjéket a maradék cukorral tejföl sűrűségű habbá verjük.
- A kakaós liszt harmadát a habos tojássárgára szitáljuk, hozzáadjuk a tojásfehérjehab egyharmadát és óvatosan összeforgatjuk. Két részletben beledolgozzuk a többi kakaós lisztet és tojásfehérje habot is.
- A kész tésztát az előkészített tepsibe öntjük és egy hajlított kenőkéssel simára egyengetjük.
- Az előmelegített sütőben 5-7 perc alatt épp csak addig sütjük, míg megszilárdul. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad és törni fog.
- A megsült piskótát egy nedves konyharuháraborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- A piskótatekercset a nedves konyharuhával együtt feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
- A gesztenyekrémhez a gesztenyepürét tálba tesszük, ráöntünk 2 evőkanál rumot, és elkeverjük.
- Az étcsokit gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk és a rumos gesztenyéhez keverjük.
- A tejszínt habbá verjük és ezt is beleforgatjuk a csokis-rumos gesztenyébe.
- 50 g kristálycukrot 4 evőkanál vízzel 1 percig forralunk, majd belekeverjük a maradék 2 evőkanál rumot.
- A piskótatekercset kigöngyöljük egy szilikonos sütőpapíron és egy kenőecsettel rákenjük a rumos szirupot, majd a gesztenyekrémet.
- A papír segítségével szorosan feltekerjük e megtöltött piskótát és egy kis időre hűtőbe tesszük.
- A díszítéshez a tejszínt a habfixálóval és egy kevés porcukorral kemény habbá verjük és csillagcsöves habzsákba töltjük.
- A piskótatekercs két végét recés késsel levágjuk. A süteményt tálcára tesszük a tejszínhabbal és csokiforgácsokkal díszítjük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze