Kakaós vajas malacka süti
fotó: Vidék Íze
Aprósütik / Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 1 óra | Elkészítési (sütési) idő: 20 perc
Eszközök
- kézi habverő,
- kézi robotgép,
- konyhai mérleg,
- szita/szűrő,
- szilikon spatula,
- fogpiszkáló,
- kenőecset,
- rács,
- szilikonos sütőpapír
Hozzávalók 45 db-hoz:
- 120 g finomliszt,
- 95 g burgonyakeményítő,
- 10 g tejpor,
- 125 g puha vaj,
- 50 g porcukor,
- 1 csipet só,
- 90 db fekete szezámmag a szemeknek
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a burgonyakeményítőt és a tejport egy kézi habverővel.
- A puha vajat a porcukorral és a sóval habosítsuk ki kézi robotgép segítségével.
- Szitáljuk a cukros vajas keverékhez a lisztkeveréket, és egy szilikon spatulával alaposan keverjük össze.
- A tészta tömegének a 10 %-át vegyük ki és keverjük hozzá a kakaóport.
- A világos tésztát vágjuk 8g-os darabokra, és formázzunk belőle szép sima golyókat.
- A kakaós tésztát osszuk annyi kis adagra, ahány világos tészta gömböcskék lett.
- A sütőt melegítsük elő 150 fokra, és két tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- Minden tészta gömbre tegyünk 2 fekete szezámot, ez lesz a malacok szeme. Egy fogpiszkálót használhatunk segédeszköznek. A szemek körül egy kis ecset végével készítsünk bemélyedést.
- A kis kakaós tészta adagokat osszuk 3 részre. Az egyikből formázzuk meg a malac orrát, amire fogpiszkálóval készítsünk 2 orrlyukat. A másik két kakaós tészta darabból formázzunk füleket a malacnak.
- Az elkészült malackákat rakosgassuk a sütőpapíros tepsikre, és az előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük készre őket. 20 perc után kapcsoljuk ki a sütőt, és még 5 percig hagyjuk a sütiket s sütőben.
- A kisült malackákat rakosgassuk rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni őket.
- légmentesen záródó dobozban tároljuk a malacokat.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze