Kakaós vajas malacka süti

fotó: Vidék Íze

Aprósütik / Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 1 óra | Elkészítési (sütési) idő: 20 perc

Eszközök

  • kézi habverő,
  • kézi robotgép,
  • konyhai mérleg,
  • szita/szűrő,
  • szilikon spatula,
  • fogpiszkáló,
  • kenőecset,
  • rács,
  • szilikonos sütőpapír

Hozzávalók 45 db-hoz:

  • 120 g finomliszt,
  • 95 g burgonyakeményítő,
  • 10 g tejpor,
  • 125 g puha vaj,
  • 50 g porcukor,
  • 1 csipet só,
  • 90 db fekete szezámmag a szemeknek

 

Kakaós vajas malacka sütiElkészítés:

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a burgonyakeményítőt és a tejport egy kézi habverővel.
  2. A puha vajat a porcukorral és a sóval habosítsuk ki kézi robotgép segítségével.
  3. Szitáljuk a cukros vajas keverékhez a lisztkeveréket, és egy szilikon spatulával alaposan keverjük össze.
  4. A tészta tömegének a 10 %-át vegyük ki és keverjük hozzá a kakaóport.
  5. A világos tésztát vágjuk 8g-os darabokra, és formázzunk belőle szép sima golyókat.
  6. A kakaós tésztát osszuk annyi kis adagra, ahány világos tészta gömböcskék lett.
  7. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, és két tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  8. Minden tészta gömbre tegyünk 2 fekete szezámot, ez lesz a malacok szeme. Egy fogpiszkálót használhatunk segédeszköznek. A szemek körül egy kis ecset végével készítsünk bemélyedést.
  9. A kis kakaós tészta adagokat osszuk 3 részre. Az egyikből formázzuk meg a malac orrát, amire fogpiszkálóval készítsünk 2 orrlyukat. A másik két kakaós tészta darabból formázzunk füleket a malacnak.
  10. Az elkészült malackákat rakosgassuk a sütőpapíros tepsikre, és az előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük készre őket. 20 perc után kapcsoljuk ki a sütőt, és még 5 percig hagyjuk a sütiket s sütőben.
  11. A kisült malackákat rakosgassuk rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni őket.
  12. légmentesen záródó dobozban tároljuk a malacokat.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze