Kakukkfüves kovászos kenyér

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • robotgép dagasztókarral,
  • egy kis serpenyő,
  • kelesztő tál,
  • 2 kelesztő kosár,
  • pizzakő,
  • alutálka

 

Hozzávalók 2 kenyérhez:

  • 500 g kenyérliszt (Bl 80),
  • 300 g világos rozsliszt (Rl90),
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt Bl200),
  • 600 ml kéz meleg víz,
  • 200 g fehér lisztből készült 10 órás kovász,
  • 150 g világos rozslisztből készült 10 órás kovász,
  • 22 g só,
  • 200 g aszalt vörös áfonya,
  • 200 g egész mandula,
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 1 evőkanál olivaolaj

Elkészítés:

  1. Kakukkfüves kovászos kenyér recept - Grill-Ázs Cake House - Farkasinszki IldikóA kovászokat a sütés előtti este megetetjük.
  2. A sütés napján a liszteket összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzáöntjük a kéz meleg vizet és alaposan elkeverjük, hogy lisztszemcse ne maradjon szárazon. Kb 30 percig pihenni hagyjuk (autolízis).
  3. A mandulát száraz serpenyőben pár percig pirítjuk, csak amíg megérezzük az illatát.
  4. A fél óra elteltével a pihentetett tésztára öntjük az érett, habos kovászokat. Kézzel, vagy géppel lassú fokozaton, vagy mozdulatokkal 6 percig dagasztjuk. Ezután hozzáöntjük a sót és további 4 percig gyors fokozaton, vagy mozdulatokkal dagasztjuk tovább.
  5. Végül hozzáadjuk a pirított mandulát, az aszalt áfonyát és a kakukkfű levélkéket. Még két percig dagasztjuk.
  6. Az elkészült tésztát áttesszük egy vékonyan kiolajozott nagy tálba és folpackkal lefedve 1,5 óráig pihentetjük. Közben 30 percenként áthajtogatjuk a tésztát.
  7. A hajtogatások után lisztezett munkafelületre fordítjuk ki, óvatosan ketté vágjuk és cipót vagy veknit formázva, rizsliszttel alaposan megszórt kelesztő kosárba rakjuk a kenyérkéket.
  8. Konyharuhával letakarva 60 percig kelesztjük őket.
  9. Amíg kelnek a kenyereink, a grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be, és 250 fokra hevítjük a pizzakővel együtt. A rács alá behelyezünk egy alutálkát.
  10. A megkelt kenyereket ráfordítjuk a forró pizzakőre, és a tetejüket bevágjuk. Az alutálkába kb 1 dl forró vizet öntünk és gyorsan lecsukjuk a sütő tetejét.
  11. A gőzös forró közegben 20 percig sülnek a kenyerek, Ezalatt a víz elpárolog, így a további 30 percig már gőz nélkül 230 fokra csökkentett hőmérsékletű sütőben szép ropogósra sütjük a vekniket/cipókat.
  12. Akkor vannak kész, ha az aljukat megütögetve kongó hangot adnak.