Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- robotgép dagasztókarral,
- egy kis serpenyő,
- kelesztő tál,
- 2 kelesztő kosár,
- pizzakő,
- alutálka
Hozzávalók 2 kenyérhez:
- 500 g kenyérliszt (Bl 80),
- 300 g világos rozsliszt (Rl90),
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt Bl200),
- 600 ml kéz meleg víz,
- 200 g fehér lisztből készült 10 órás kovász,
- 150 g világos rozslisztből készült 10 órás kovász,
- 22 g só,
- 200 g aszalt vörös áfonya,
- 200 g egész mandula,
- 2 ágacska kakukkfű
- 1 evőkanál olivaolaj
Elkészítés:
A kovászokat a sütés előtti este megetetjük.
- A sütés napján a liszteket összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzáöntjük a kéz meleg vizet és alaposan elkeverjük, hogy lisztszemcse ne maradjon szárazon. Kb 30 percig pihenni hagyjuk (autolízis).
- A mandulát száraz serpenyőben pár percig pirítjuk, csak amíg megérezzük az illatát.
- A fél óra elteltével a pihentetett tésztára öntjük az érett, habos kovászokat. Kézzel, vagy géppel lassú fokozaton, vagy mozdulatokkal 6 percig dagasztjuk. Ezután hozzáöntjük a sót és további 4 percig gyors fokozaton, vagy mozdulatokkal dagasztjuk tovább.
- Végül hozzáadjuk a pirított mandulát, az aszalt áfonyát és a kakukkfű levélkéket. Még két percig dagasztjuk.
- Az elkészült tésztát áttesszük egy vékonyan kiolajozott nagy tálba és folpackkal lefedve 1,5 óráig pihentetjük. Közben 30 percenként áthajtogatjuk a tésztát.
- A hajtogatások után lisztezett munkafelületre fordítjuk ki, óvatosan ketté vágjuk és cipót vagy veknit formázva, rizsliszttel alaposan megszórt kelesztő kosárba rakjuk a kenyérkéket.
- Konyharuhával letakarva 60 percig kelesztjük őket.
- Amíg kelnek a kenyereink, a grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be, és 250 fokra hevítjük a pizzakővel együtt. A rács alá behelyezünk egy alutálkát.
- A megkelt kenyereket ráfordítjuk a forró pizzakőre, és a tetejüket bevágjuk. Az alutálkába kb 1 dl forró vizet öntünk és gyorsan lecsukjuk a sütő tetejét.
- A gőzös forró közegben 20 percig sülnek a kenyerek, Ezalatt a víz elpárolog, így a további 30 percig már gőz nélkül 230 fokra csökkentett hőmérsékletű sütőben szép ropogósra sütjük a vekniket/cipókat.
- Akkor vannak kész, ha az aljukat megütögetve kongó hangot adnak.