Kapros-túrós lepény

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: egyszerű | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 0.5 dl tej
  • 1 ek porcukor
  • 1.5 dkg élesztő
  • 25 dkg finom liszt
  • 1 tk só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 n. csok kapor
  • 2 ek búzadara
  • 3 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 4 db tojásfehérje

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek tejföl

A kapros-túrós lepény igazi és hamisítatlan nyári klasszikus, amit a kapor szerelmesei imádni fognak. Az elkészítése szinte pofonegyszerű, főleg akkor, ha követitek a tanácsaimat. Videóban mutatom meg a sütemény elkészítését lépésről lépésre.

Elkészítés:

  1. A kapros-túrós lepényhez a tejet langyosra melegítjük, szórunk bele 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és meleg helyre tesszük, míg felfut.
  2. A robotgép táljába szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval és a maradék cukorral, majd elmorzsoljuk a kockákra vágott, hideg vajjal.
  3. Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, hozzáöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.
  4. A robotgéppel addig dagasztjuk, míg már nem ragad a tál falához. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ekkor kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és langyos helyen pihentetjük 30 percig.
  5. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az apróra vágott kaprot, a búzadarát, a tojássárgájákat és a tejfölt. Alaposan összekeverjük, majd a fehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan ezt is beleforgatjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 30 × 45 cm-es tepsit.
  7. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen a tepsivel megegyező nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe simítjuk, majd ráöntjük a tölteléket.
  8. A tepsit a forró sütőbe toljuk, és a lepényt 30 percig sütjük.
  9. Közben a tojássárgáját és a tejfölt összekeverjük. A tepsit a 30 perc letelte után kivesszük, a lepényt megkenjük a tojásos tejföllel, visszatoljuk a sütőbe, és további 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  10. Langyosra hűtve, kockákra vágva tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/kapros-turos-lepeny-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu