Karácsonyi csokitorta karamellkrémmel, és pirított dióval

fotó: Vidék Íze

Torták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • 2 nagy tál,
  • kézi robotgép,
  • 2db 22 cm-es kapcsos tortaforma,
  • 1 nagyobb és 1 kisebb serpenyő,
  • szilikon spatula,
  • egy kis lábaska,
  • tortavágó kés,
  • habzsák csillagcsővel,
  • kés,
  • evőkanál

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:

A tésztához:

  • 300 g liszt, + a formához
  • 180 g cukor,
  • 70 g sötét, cukrozatlan kakaópor,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 tojás,
  • 2,5 dl író, vagy natúr joghurt, kefír,
  • 2 dl  napraforgó olaj,
  • 2 dl forró víz,
  • Vénusz margarin a formához

A krémhez:

  • 200 g cukor,
  • 2 dl habtejszín,
  • 250 g puha vaj
  • 250 g mascarpone sajt

A díszítéshez:

  • 100 g étcsokoládé,
  • 1 evőkanál  napraforgó olaj,
  • 50 g dió

Karácsonyi csokitorta karamellkrémmel, és pirított dióvalElkészítés:

  1. A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát.Hozzáadjuk az egész tojásokat, az írót, és az étolajat, majd elkeverjük. Végül beleöntjük a forróvizet is. Elektromos robotgéppel alaposan kihabosítjuk.
  2. A masszát 2 db kikent, kilisztezett 22cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Majd rácsra téve kihűtjük.
  3. A krémhez egy serpenyőben alacsony lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a felforrósított tejszínt. (Vigyázat, lehet, hogy fröcskölni fog). Addig keverjük amíg csomómentes, lágy karamellszószt kapunk. 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
  4. A puha vajat robotgéppel felhabosítjuk, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt, de még folyós karamellszószt. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű mascarponét és alaposan kihabosítjuk a krémet, 3 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
  5. A piskótalapokat vízszintesen félbevágjuk (így 4 lapot kapunk.) Három lapot krémmel összetöltünk, és a negyediket a tetejére tesszük. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  6. A díszítéshez a legfelső lap tetejére csorgatjuk a gőz felett megolvasztott, étolajjal összekevert csokoládét, hagyjuk, hogy az oldalán is lecsorogjon. Ha megszilárdult a csokimáz. a félretett karamellkrémet csillagcsöves habzsákba tesszük, és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére.
  7. Száraz serpenyőben megpirítjuk a durvára vágott diót, és ha kihűlt rászórjuk a csokimázra, majd meglocsoljuk a félretett 2 kanálnyi karamellszósszal.
  8. Tálaljuk.

fotó: Nagy András Péter

Forrás és fotó: Vidék íze