Karamelles körte pite

fotó: Vidék Íze

Piték és Tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • késes betétű aprítógép,
  • folpack,
  • hámozó,
  • citrusfacsaró,
  • kés,
  • keverőtál,
  • nyeles lábas (gyorsforraló),
  • szilikon spatula,
  • nyújtófa,
  • pizzavágó,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kiskanál

Hozzávalók egy 6 db-hoz:

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt,
  • 150 g hideg vaj,
  • 90 g porcukor,
  • 1 evőkanál jéghideg víz,
  • 2 tojássárgája,
  • csipet só,
  • 1 késhegynyi fahéj

A töltelékhez:

  • 3 db körte,
  • 1 fél citrom leve

A karamell szószhoz:

  • 80 g cukor,
  • 1 evőkanál víz,
  • 50 ml habtejszín,
  • 20 g vaj,
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
  2. Adjuk a keverékhez a porcukrot és a tojássárgákat is, és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
  3. Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
  4. A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
  5. A körtéket hámozzuk meg, és hosszában felezzük el. Locsoljuk meg őket citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
  6. A karamellszószhoz tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
  7. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon karamellizáljuk aranybarnára. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen!)
  8. Amikor elérte a megfelelő színt, húzzuk félre, és óvatosan adjuk hozzá a tejszínt, a vajat és a sót.
  9. Tegyük vissza a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
  10. Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben. Újra melegítve ismét folyós lesz.
  11. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  12. A pitetésztát nyújtsuk ki 24×36 cm-es téglalappá. Majd egy pizzavágóval, vagy éles késsel vágjuk 6 db 12×12 cm-es négyzetre.
  13. Minden tészta négyzet közepére átlósan helyezzünk egy fél körtét a domború felével felfelé. A tészta széleit a körte köré tekerjük úgy, hogy egy körte alakú kérget kapjunk, és minden körte alján vágjunk le egy kis részt az összegyűlt tésztából.
  14. Az összegyűjtött tésztadarabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki vékonyra és egy éles késsel vágjuk levél formájúra, mintázzunk rájuk erezetet.
  15. Mindegyik körte felső „szárára” nyomjunk egy tésztalevelet.
  16. Óvatosan helyezzük át a körtés pitéket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg 1 evőkanál karamell szósszal.
  17. Tegyük a tepsit a forró sütőbe és 25-35 perc alatt süssük a pitécskéket aranybarnára.
  18. Tálalás előtt locsoljuk meg a maradék karamellszósszal.
  19. Melegen, vagy hidegen tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze