Karamelles körte pite
fotó: Vidék Íze
Piték és Tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- késes betétű aprítógép,
- folpack,
- hámozó,
- citrusfacsaró,
- kés,
- keverőtál,
- nyeles lábas (gyorsforraló),
- szilikon spatula,
- nyújtófa,
- pizzavágó,
- szilikonos sütőpapír,
- kiskanál
Hozzávalók egy 6 db-hoz:
A pitetésztához:
- 250 g finomliszt,
- 150 g hideg vaj,
- 90 g porcukor,
- 1 evőkanál jéghideg víz,
- 2 tojássárgája,
- csipet só,
- 1 késhegynyi fahéj
A töltelékhez:
- 3 db körte,
- 1 fél citrom leve
A karamell szószhoz:
- 80 g cukor,
- 1 evőkanál víz,
- 50 ml habtejszín,
- 20 g vaj,
- 1 csipet só
Elkészítés:
A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
- Adjuk a keverékhez a porcukrot és a tojássárgákat is, és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
- Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
- A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
- A körtéket hámozzuk meg, és hosszában felezzük el. Locsoljuk meg őket citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
- A karamellszószhoz tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
- Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon karamellizáljuk aranybarnára. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen!)
- Amikor elérte a megfelelő színt, húzzuk félre, és óvatosan adjuk hozzá a tejszínt, a vajat és a sót.
- Tegyük vissza a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
- Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben. Újra melegítve ismét folyós lesz.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A pitetésztát nyújtsuk ki 24×36 cm-es téglalappá. Majd egy pizzavágóval, vagy éles késsel vágjuk 6 db 12×12 cm-es négyzetre.
- Minden tészta négyzet közepére átlósan helyezzünk egy fél körtét a domború felével felfelé. A tészta széleit a körte köré tekerjük úgy, hogy egy körte alakú kérget kapjunk, és minden körte alján vágjunk le egy kis részt az összegyűlt tésztából.
- Az összegyűjtött tésztadarabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki vékonyra és egy éles késsel vágjuk levél formájúra, mintázzunk rájuk erezetet.
- Mindegyik körte felső „szárára” nyomjunk egy tésztalevelet.
- Óvatosan helyezzük át a körtés pitéket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg 1 evőkanál karamell szósszal.
- Tegyük a tepsit a forró sütőbe és 25-35 perc alatt süssük a pitécskéket aranybarnára.
- Tálalás előtt locsoljuk meg a maradék karamellszósszal.
- Melegen, vagy hidegen tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze