Kelt, datolyás kuglóf

fotó: Vidék Íze

Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 50 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztófejjel,
  • kelesztőtál,
  • vágódeszka,
  • kés,
  • szilikonos sütőpapír,
  • folpack,
  • kis lábas,
  • kenőecset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1,5 dl langyos tej,
  • 100 g cukor,
  • 30 g friss élesztő,
  • 500 g finom liszt,
  • 150 g magozott aszalt datolya,
  • 1,50 dl rum,
  • 1 csapott teáskanál só,
  • 2 tojás,
  • 1 teáskanál vanília őrlemény,
  • 150 g puha vaj,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 2 evőkanál meleg víz

A formához:

  • 30 g puha vaj,
  • 50 g egész mandula

 

Kelt, datolyás kuglóf

Elkészítés:

  1. A sütés előtti este kockázzuk fel a magozott datolyát egészen apró darabokra. A rumot (2 evőkanálnyi kivételével) öntsük a datolyára, és pihentessük egy éjszakán át.
  2. 1 dl langyos tejbe beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és 10 percre félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
  3. A dagasztógép táljába szitáljuk a maradék lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet, a vanília őrleményt, és a felfuttatott élesztőt.
  4. Alacsony fokozaton 2-3 percig dagasztjuk a géppel, majd több részletben hozzádolgozzuk a puha vajat is. Magasabb fokozatra állítjuk a robotgépet, és 6-8 perc alatt szép egyenletesre dagasztjuk a tésztát.
  5. A datolyát leszűrjük, és azt is hozzáadjuk a tésztához 0,5 dl rummal együtt, és további 1-2 percig dagasztjuk.
  6. Kivesszük a tésztát robotgép táljából, és elfelezzük. Az egyik felét visszatesszük gépbe, belekanalazzuk a meleg vízzel krémesre kevert kakaóport, majd alaposan összegyúrjuk.
  7. A tésztákat külön tálba tesszük, folpackkal letakarjuk, és szobahőmérsékleten 60-90 perc alatt duplájára kelesztjük.
  8. Közben előkészítünk egy 2,5 literes kuglóf formát: vastagon kikenjük a puha vajjal, és a forma mélyedéseibe beleteszünk egy-egy szem egész mandulát.
  9. A megkelt tésztákat, óvatosan vékonyan belisztezett munkafelületre fordítjuk. A fehér tésztát, kb. 25×40 cm-es – ujjnyi vastagságú – téglalappá nyújtjuk. Ugyanezt megismételjük a kakaós tésztával is.
  10. A fehér tészta tetejére fektetjük a barnát, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A két végét összecsippentjük, és ellentétes irányba tekerve, többször megcsavarjuk. A tészta olyan hosszú legyen, hogy amikor belefektetjük a formába, a két vége éppen összeérjen.
  11. A megformázott tésztát a kuglófformába helyezzük, és letakarva újabb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  12. A sütőt 170 fokra melegítjük elő, és a tésztát 45-50 perc alatt aranyszínűre sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kifordítjuk abból. Vékonyan megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze