Égetett tészták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 2 db főzőedény,
- keverőtál,
- fakanál,
- szilikon spatulák,
- konyhai robotgép krémkeverő fejjel, és habverő fejjel,
- 3 db habzsák,
- 1 db sima csővég,
- 2 db csillagcsővég,
- szilikonos sütőpapír,
- frissentartó fólia,
- recés kés
Hozzávalók 12 db-hoz:
Égetett tészta:
Hozzávalók:
- 100 g vaj,
- 100 g liszt,
- 100 g víz,
- csipet só,
- csipet cukor,
- kb. 150 g tojás (3-5 db)
Elkészítés:
- A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
- Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük.
- Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltjük őket.
A krémhez:
- 4 db tojássárgája
- 5 dl tej
- 4 evőkanál finomliszt
- 5 evőkanál porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor, vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
A tejszínhabhoz:
- 5 dl tejszín
Elkészítés:
- A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy a vaníliamagokkal egy lábosban robotgéppel, majd a lisztet evőkanalanként hozzáadagoljuk. A tejet apránként öntjük hozzá, majd lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és folpackkal letakarva lehűtjük.
- A jéghideg tejszínhabot robotgéppel kemény habbá verjük.
- A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a tetejére a tejszínt, és rátesszük a tésztakalapokat. Megszórhatjuk a tetejét porcukorral.