Képviselőfánk

Égetett tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • 2 db főzőedény,
  • keverőtál,
  • fakanál,
  • szilikon spatulák,
  • konyhai robotgép krémkeverő fejjel, és habverő fejjel,
  • 3 db habzsák,
  • 1 db sima csővég,
  • 2 db csillagcsővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • frissentartó fólia,
  • recés kés

 

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

Égetett tészta:

Hozzávalók:

  • 100 g vaj,
  • 100 g liszt,
  • 100 g víz,
  • csipet só,
  • csipet cukor,
  • kb. 150 g tojás (3-5 db)

Elkészítés:

  1. A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük.
  3. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  4. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd megtöltjük őket.

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 5 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor, vagy egy vaníliarúd kikapart magjai

A tejszínhabhoz:

  • 5 dl tejszín

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy a vaníliamagokkal egy lábosban robotgéppel, majd a lisztet evőkanalanként hozzáadagoljuk. A tejet apránként öntjük hozzá, majd lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és folpackkal letakarva lehűtjük.
  2. A jéghideg tejszínhabot robotgéppel kemény habbá verjük.
  3. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a tetejére a tejszínt, és rátesszük a tésztakalapokat. Megszórhatjuk a tetejét porcukorral.