Kígyórétes körtével és marcipánnal

fotó: Vidék Íze

Rétesek | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 20 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • mérleg,
  • keverő tálak,
  • szilikon spatulák,
  • hámozó,
  • kés,
  • lábas,
  • szűrő,
  • vágódeszka

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 70 g vaj
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 0.7 dl tej
  • 8 g élesztő
  • 1 egész tojás

A töltelékhez:

  • 4 körte,
  • 50 g kristálycukor,
  • 1-2 csepp mandulaaroma,
  • 2 evőkanál étkezési keményítő,
  • 60 g marcipán

A tetejére:

  • 1 tojás

 

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk meg, szórjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg míg felfut.
  2. A megszitált lisztben keverjük el a sót, a maradék cukrot és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Üssük bele a tojást, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztő, majd dagasszuk addig míg összeáll a tészta.
  3. Olvasszuk meg a vajat, és ha kissé kihűlt több részletben dagasszuk a tésztába, mindig megvárva , hogy az előző adagot teljesen felvegye.
  4. Letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára a tésztát.
  5. Míg kel a tészta készítsük el a tölteléket. Ehhez a körtéket hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra. Egy kissé pároljuk elő a cukorral és a citromlével, de ne főzzük szét. Az a jó, ha harapható marad. Szűrjük le a levét, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd adjuk hozzá a mandulaaromát.
  6. A marcipánt is vágjuk a körtekockákkal megegyező nagyságú darabokra.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és további 15 percig hagyjuk pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtjuk.
  8. A töltelék hosszában, egy csíkban helyezzük el a tészta közepén.
  9. A töltelék mellett kb. 45 fokos szögben vagdossuk be a tésztát 2 cm-enként. A csíkokat balról és jobbról felváltva hajtsuk rá a töltelékre, ahol szükséges hajtsuk alá, hogy ne lógjon ki. A végeket is szépen dolgozzuk el, hogy a töltelék ne kukucskáljon ki.
  10. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe az elkészült rétest. Ez nem egyszerű művelet, mert a töltelék meglehetősen sok a tésztában.
  11. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra , addig letakarva hagyjuk kelni a tésztát.
  12. Mielőtt sütőbe helyezzük, kenjük le a tetejét enyhén felvert tojással.
  13. Kb. 20 per c alatt süssük szép pirosra a rétest. Hagyjuk langyosra kihűlni, és csak utána szeleteljük

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze