Kígyórétes körtével és marcipánnal
fotó: Vidék Íze
Rétesek | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 20 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- mérleg,
- keverő tálak,
- szilikon spatulák,
- hámozó,
- kés,
- lábas,
- szűrő,
- vágódeszka
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g finomliszt
- 70 g vaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 0.7 dl tej
- 8 g élesztő
- 1 egész tojás
A töltelékhez:
- 4 körte,
- 50 g kristálycukor,
- 1-2 csepp mandulaaroma,
- 2 evőkanál étkezési keményítő,
- 60 g marcipán
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
- A tejet langyosítsuk meg, szórjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg míg felfut.
- A megszitált lisztben keverjük el a sót, a maradék cukrot és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Üssük bele a tojást, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztő, majd dagasszuk addig míg összeáll a tészta.
- Olvasszuk meg a vajat, és ha kissé kihűlt több részletben dagasszuk a tésztába, mindig megvárva , hogy az előző adagot teljesen felvegye.
- Letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára a tésztát.
- Míg kel a tészta készítsük el a tölteléket. Ehhez a körtéket hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra. Egy kissé pároljuk elő a cukorral és a citromlével, de ne főzzük szét. Az a jó, ha harapható marad. Szűrjük le a levét, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd adjuk hozzá a mandulaaromát.
- A marcipánt is vágjuk a körtekockákkal megegyező nagyságú darabokra.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és további 15 percig hagyjuk pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtjuk.
- A töltelék hosszában, egy csíkban helyezzük el a tészta közepén.
- A töltelék mellett kb. 45 fokos szögben vagdossuk be a tésztát 2 cm-enként. A csíkokat balról és jobbról felváltva hajtsuk rá a töltelékre, ahol szükséges hajtsuk alá, hogy ne lógjon ki. A végeket is szépen dolgozzuk el, hogy a töltelék ne kukucskáljon ki.
- Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe az elkészült rétest. Ez nem egyszerű művelet, mert a töltelék meglehetősen sok a tésztában.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra , addig letakarva hagyjuk kelni a tésztát.
- Mielőtt sütőbe helyezzük, kenjük le a tetejét enyhén felvert tojással.
- Kb. 20 per c alatt süssük szép pirosra a rétest. Hagyjuk langyosra kihűlni, és csak utána szeleteljük
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze