fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: egyszerű| Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 5 adag
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 7 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 ek cukor
- 0,7 dl tej
- 0,8 dkg élesztő
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 1/2 kg meggy kimagozva, vagy 1 üveg meggybefőtt
- 5 dkg kristálycukor
- 1-2 csepp mandulaaroma
- 2 ek étkezési keményítő
- 6 dkg marcipán
A tetejére:
- 1 db tojás
Ha egy különleges nyári desszertre vágysz, akkor a kígyórétes egy kiváló választás. Előnye, hogy szinte bármivel tölthető, hasonlóképpen hagyományos változatához. Megpakolhatjuk túróval, de a nyári szezonban érdemes inkább olyan gyümölcsöket választani, mint például az alma, a cseresznye vagy a meggy. Mi most az utóbbival dolgoztunk, a végeredmény pedig magáért beszél.
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, hozzászórunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és addig várunk, míg felfut.
- A megszitált lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, majd egy mélyedést készítünk a közepébe. Beleütjük a tojást, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Addig dagasztjuk, míg összeáll a tészta.
- Megolvasztjuk a vajat, és ha kissé kihűlt, több részletben a tésztába dagasztjuk, mindig megvárva , hogy az előző adagot teljesen felvegye.
- Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát.
- Míg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a meggyet kimagozzuk, összekeverjük a cukorral és a citromlével, aztán hagyjuk egy kicsit állni, míg levet ereszt. Ezután leszűrjük a levét, (akkor is ha befőttet használunk), majd hozzáadjuk a mandulaaromát, és az étkezési keményítőt.
- A marcipánt a meggyszemekkel megegyező nagyságú darabokra vágjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és további 15 percig hagyjuk pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtjuk.
- A meggytölteléket hosszában, egy csíkban elhelyezzük a tészta közepén, majd rászórjuk a marcipánkockákat is.
- A töltelék mellett kb. 45 fokos szögben bevagdossuk a tésztát 2 cm-enként. A csíkokat balról és jobbról felváltva ráhajtjuk a töltelékre, ahol szükséges aláhajtjuk hogy ne lógjon ki. A végeket is szépen eldolgozzuk, hogy a töltelék ne kukucskáljon ki.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az elkészült rétest. Ez nem egyszerű művelet, mert a töltelék meglehetősen sok a tésztában.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra , addig letakarva hagyjuk kelni a tésztát.
- Mielőtt sütőbe helyezzük, lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással.
- Kb 20 perc alatt, alsó – felső sütésen szép pirosra sütjük
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/kigyoretes-meggyes-toltelekkel.recept
Megosztás: