Klasszikus kuglóf

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: mester | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 18 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 2 db tojásfehérje

A formához:

  • vaj
  • liszt
  • hámozott mandula

A tetejére:

  • porcukor

A klasszikus mazsolás kuglóf tökéletes választás lehet reggelire, kávé mellé, de akár uzsonnára is. A hagyományos receptet aszalt gyümölcsökkel, dióval vagy akár kakaóval is feltúrbózhatjátok. Garantált vele a siker!

Elkészítés:

  1. 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverünk egy tk. cukrot, és hozzámorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, majd pár percre meleg helyre tesszük, hogy az élesztő felfusson.
  2. A robotgép táljába beletesszük a puha vajat, a tojássárgájákat, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd a krémkeverő lapáttal kihabosítjuk.
  3. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és azzal is továbbkeverjük.
  4. Most lecseréljük a krémkeverő lapátot a dagasztókarra, és felváltva adagolva a tojásos-vajas keverékhez a reszelt citromhéjjal elkevert lisztet és a tejet, 5-6 perc alatt hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Az utolsó fél percben hozzáadjuk a mazsolát is.
  5. A tojásfehérjéket tejfölsűrűségű habbá verjük, és ezt is óvatosan a tésztába keverjük.
  6. A kuglófformát vajjal kikenjük, megszórjuk liszttel és kirakosgatjuk hámozott mandulával.
  7. A tésztát az előkészített formába tesszük, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  8. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  9. Ha megkelt a tészta, a formát a rácsra tesszük, és kb. 1 óra alatt szép aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  10. Rácson hagyjuk a kuglófot kihűlni, tálra borítjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/klasszikus-kuglof

Megosztás: