fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 20 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 18 dkg vaj
- 4 db tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg liszt
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
- 2 db tojásfehérje
A formához:
- vaj
- liszt
- hámozott mandula
A tetejére:
- porcukor
A klasszikus mazsolás kuglóf tökéletes választás lehet reggelire, kávé mellé, de akár uzsonnára is. A hagyományos receptet aszalt gyümölcsökkel, dióval vagy akár kakaóval is feltúrbózhatjátok. Garantált vele a siker!
Elkészítés:
- 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverünk egy tk. cukrot, és hozzámorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, majd pár percre meleg helyre tesszük, hogy az élesztő felfusson.
- A robotgép táljába beletesszük a puha vajat, a tojássárgájákat, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd a krémkeverő lapáttal kihabosítjuk.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és azzal is továbbkeverjük.
- Most lecseréljük a krémkeverő lapátot a dagasztókarra, és felváltva adagolva a tojásos-vajas keverékhez a reszelt citromhéjjal elkevert lisztet és a tejet, 5-6 perc alatt hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Az utolsó fél percben hozzáadjuk a mazsolát is.
- A tojásfehérjéket tejfölsűrűségű habbá verjük, és ezt is óvatosan a tésztába keverjük.
- A kuglófformát vajjal kikenjük, megszórjuk liszttel és kirakosgatjuk hámozott mandulával.
- A tésztát az előkészített formába tesszük, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Ha megkelt a tészta, a formát a rácsra tesszük, és kb. 1 óra alatt szép aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Rácson hagyjuk a kuglófot kihűlni, tálra borítjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/klasszikus-kuglof
Megosztás: