Klasszikus linzer recept

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Átlagos ár

Elkészítési idő:  55 perc | 6 adag

Hozzávalók:

 • 30 dkg finomliszt,
 • 20 dkg hideg vaj,
 • 1 db tojássárgája,
 • 10 dkg porcukor,
 • 1 db citrom,
 • lekvár

 

Tippek linzerkészítéshez:

 1. A linzertészta-készítés legfőbb szabálya a villámgyorsaság és a nagyon hideg vaj. Mert a linzertészta állagát az adja, hogy a vaj nem olvad el teljesen a tésztában, ezáltal lesz omlós.
 2. A linzertésztát nem szabad túlgyúrni, mert úgy nyúlóssá és ragacsossá válik. A legjobb, ha késes robotgépben állítjuk össze a tésztát, de dolgozhatunk kézzel is, ha nagyon gyorsak vagyunk, és nem gyúrjuk túl.
 3. Az összeállt linzertésztát folpackba csomagolva mindenképp tegyük hűtőbe 1 órára a kinyújtás előtt, hogy a felolvadt vaj teljesen visszahűljön.
 4. A linzertészta nyújtásánál ne használjunk túl sok lisztet, ugyanis a liszt megváltoztatja a tészta szerkezetét.
 5. A lizertésztát könnyed mozdulatokkal nyújtsuk kb. 3-4 mm vastagságúra, ne nyomjunk nagy súlyt a nyújtófára, különben a tészta széle elkezd szétrepedni.
 6. A kiszúrót mindig lisztezzük be a szaggatásnál, hogy ne tapadjon rá a tészta.
 7. Sütéshez szilikonos sütőpapírt használjunk, abba ugyanis biztosan nem ragad bele a tészta.
 8. A linzertésztát nem szabad túlsütni! Akkor jó, ha a széle elkezd barnulni, a közepe pedig még világos. Ha hozzáérünk, még egy picit puha, olyan, mintha nyers lenne, de nem szabad tovább sütni, mert akkor meg fog égni. Ha kihűl, tökéletes lesz az állaga.
 9. Töltés után a linzer akár azonnal fogyasztható, de akkor a legfinomabb, ha 1 napig pihentetjük, ugyanis akkor a lekvártól teljesen megpuhul, és porhanyóssá válik.

 

 

Elkészítés:

 1. A klasszikus linzer elkészítéséhez a lisztet egy késes betétű robotgépbe öntjük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat, majd összemorzsoljuk.
 2. A gépbe öntjük a tojássárgáját, a porcukrot és a lereszelt citromhéjat is, majd ezekkel is összedolgozzuk épp csak annyira, hogy összeálljon a tészta.
 3. Gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, majd kissé ellapítjuk egy koronggá. Hűtőbe téve legalább egy órán át pihentetjük.
 4. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 3 mm vastagra nyújtjuk és virág alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Minden második tésztavirág közepét egy kis kör alakú kiszúróval is kiszúrjuk.
 5. Ezután szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a tésztavirágokat, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
 6. Rácsra téve hagyjuk kihűlni a kisült linzervirágokat, majd a lekvárral megkenve összeragasztunk egy teljes és egy lyukas tésztadarabot. Ezt most málnalekvárral kentünk meg. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Videó:

/Megjelent : https://www.mindmegette.hu/klasszikus-linzer-recept.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu