Klasszikus lúdláb torta

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: bonyolult | Ár: megfizethető

Elkészítési idő:  55 perc | 16 adag

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 db tojás
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 1.5 ek kakaó
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek olaj

A csokikrémhez:

  • 37.5 dkg tejszín
  • 30 dkg vaj
  • 22.5 dkg étcsokoládé
  • 1 ek kakaó
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

A csokimázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1.5 ek étolaj

Elkészítés:

  1. A krémhez a csokoládét apró darabokra törjük. A tejszínt felforrósítjuk a kakaóval, majd a csokidarabokra öntjük. Egy szilikon spatulával addig kevergetjük, amíg teljesen egyneművé válik. Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat is, és tovább keverjük, amíg az utolsó vaj kocka is teljesen elolvad. Hűtőbe téve, hagyjuk teljesen megdermedni.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 22 cm-es kerek tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
  3. A piskótához a lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a kakaóport és a sütőport. A tojásokat a cukorral habosra keverjük egy kézi robotgéppel. Belekeverjük az olajat, és óvatosan beleforgatjuk a kakaós lisztkeveréket is. A masszát a tortaformába öntjük, kissé elegyengetjük, és az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. A tortakarikát egy tortakartonra vagy tálcára tesszük, az oldalát kibéleljük sütőpapírral. Az aljába helyezzük a kakaós piskóta karikát.
  5. A krémből 4 evőkanállal egy csillagcsöves habzsákba teszünk. A maradék krém felét a piskótára kenjük.
  6. A meggyszemekből 16 szép darabot félreteszünk. A többit kiragosgatjuk a csokikrémre, kicsit bele is nyomkodjuk. A krém másik felét a meggyszemekre kenjük, és simára egyengetjük.
  7. A mázhoz az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Ha már nem forró, de még folyékony ráöntjük a torta tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy a csokimáz megdermedjen.
  8. Ha megkötött a csoki, a habzsákból 16 krémrózsát nyomunk körben a torta szélére. A félretett meggyszemekből mindegyik habrózsa tetejére teszünk egyet, majd tálalásig hűtőben tároljuk a tortát.
  9. Tálaláskor óvatosan leemeljük a tortakarikát és lehúzzuk a torta oldaláról a sütőpapírt. Szeletekre vágva kínáljuk.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-ludlab-torta-video.recept/?valogatasId=1116

Forrás: https://www.mindmegette.hu