fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: nehéz | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 60 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 14 dkg puha vaj
- 4 db tojássárgája
- 1 mk kristálycukor
- 0.5 mk só
- 2 ek tejföl
- 1 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 70 dkg magozott meggy
- 1 ek kristálycukor
- 1 mk őrölt fahéj
A diós habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg darált dió
A kenéshez:
- 2 ek tejföl
A macskaszem egy klasszikus sütemény, igazi lagzis édesség, ami nemcsak mutatós, hanem finom is. Videón mutatom az ellenállhatatlan sütemény pontos receptjét.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A meggybefőttet lecsepegtetjük.
- Elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, és a dagasztókarral alaposan összedolgozzuk.
- A vajas liszthez adjuk a tojássárgájákat, a cukrot, a sót és a tejfölt, kissé elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kemény, de jól formázható tésztát kell kapnunk, ha kell még, lazíthatjuk egy kevés tejföllel.
- A kidagasztott tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk, és lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk őket egyenként egy-egy hosszúkás téglalappá. A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, így könnyen leragad. De ha sütőpapíron nyújtjuk, azzal együtt könnyen át tudjuk majd emelni a tepsire.
- A lecsepegtetett magozott meggyet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd kirakosgatjuk egy sorban a kinyújtott tésztalap két hosszabbik oldalának szélén. Mindkét oldalról elkezdjük feltekerni a tésztát a meggyszemekkel, de középen szabadon hagyunk egy 5-6 cm-es sávot. Ide kerül majd a diós hab.
- A tésztát a papírral együtt áttesszük a tepsire, a felesleges sütőpapírt levágjuk, hogy a másik két tésztarúd is mellé férjen majd.
- A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd amikor szép fényes, óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
- A diós hab egyharmadát egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkok közepén.
- Ugyanígy járunk el a másik két adag tésztával is.
- A diós, meggyes tésztarudak szélét lekenjük tejföllel. A habra nem kell kenni, csak a tésztára.
- A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük a macskaszemrudakat. Szeletekre vágva tálaljuk.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-macskaszem.recept/
Megosztás: