Klasszikus stíriai metélt

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: egyszerű | Ár: átlagos | 6 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg túró
  • 1 db citrom
  • 1 ek tejföl
  • 20 dkg liszt

A vaníliás krémhez:

  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 50 g tejföl
  • 0,5 db citrom
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 ek liszt
  • 4 db tojás

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 ek vaj
  • 3 ek kekszmorzsa

A túrós desszertek közül a stíriai metélt az, amit sokan szeretünk, de az elkészítésétől picit tartunk. Ez a desszert tulajdonképpen a magyar vargabéles „osztrák” rokona: a finom túrót itt a tésztába sütjük, a végeredmény pedig egy laktató, tartalmas desszert, ami akár második fogásként is megállja a helyét.

Elkészítés:

  1. tésztához a tojást, a tojássárgáját, a porcukrot, és a túrót egy nagy tálba tesszük. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük kézi robotgéppel. A lisztet kanalanként keverjük a túrós krémhez. (Nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz! Ez attól függ, hogy milyen a túró nedvességtartalma. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta már ne ragadjon, és nyújtható legyen!) Lefedjük a tálat és pihentetjük a tésztát.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez egy kis lábasba kimérjük a vajat, a cukrot, a tejszínt és a tejfölt. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a vaníliakivonatot. Összemelegítjük, majd a liszttel csomómentesre keverjük. A krémet lehúzzuk a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kihűlt vaníliaszószba.
  4. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és 5-6 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Hosszában kettévágjuk, majd a két tésztalapot 5-6 mm szélességű csíkokra metéljük.
  5. Egy nagy fazékba enyhén sós vizet felforralunk, és 1-2 perc alatt kifőzzük benne a túrós tésztát. Leszűrjük és összeforgatjuk a vaníliás krémmel.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  7. Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, és megszórjuk a kekszmorzsával. Beleöntjük a vaníliakrémes túrós metéltet. 35-40 perc alatt készre sütjük.
  8. Hagyjuk kissé kihűlni, majd megszórjuk porcukorral. Kockákra vágva tálaljuk.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-stiriai-metelt.recept/?valogatasId=1116

Forrás: https://www.mindmegette.hu