Klasszikus stíriai metélt
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: egyszerű | Ár: átlagos | 6 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg túró
- 1 db citrom
- 1 ek tejföl
- 20 dkg liszt
A vaníliás krémhez:
- 7,5 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 2,5 dl tejszín
- 50 g tejföl
- 0,5 db citrom
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- 1 ek liszt
- 4 db tojás
A tepsi kikenéséhez:
- 1 ek vaj
- 3 ek kekszmorzsa
A túrós desszertek közül a stíriai metélt az, amit sokan szeretünk, de az elkészítésétől picit tartunk. Ez a desszert tulajdonképpen a magyar vargabéles “osztrák” rokona: a finom túrót itt a tésztába sütjük, a végeredmény pedig egy laktató, tartalmas desszert, ami akár második fogásként is megállja a helyét.
Elkészítés:
- A tésztához a tojást, a tojássárgáját, a porcukrot, és a túrót egy nagy tálba tesszük. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük kézi robotgéppel. A lisztet kanalanként keverjük a túrós krémhez. (Nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz! Ez attól függ, hogy milyen a túró nedvességtartalma. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta már ne ragadjon, és nyújtható legyen!) Lefedjük a tálat és pihentetjük a tésztát.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez egy kis lábasba kimérjük a vajat, a cukrot, a tejszínt és a tejfölt. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a vaníliakivonatot. Összemelegítjük, majd a liszttel csomómentesre keverjük. A krémet lehúzzuk a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kihűlt vaníliaszószba.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és 5-6 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Hosszában kettévágjuk, majd a két tésztalapot 5-6 mm szélességű csíkokra metéljük.
- Egy nagy fazékba enyhén sós vizet felforralunk, és 1-2 perc alatt kifőzzük benne a túrós tésztát. Leszűrjük és összeforgatjuk a vaníliás krémmel.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, és megszórjuk a kekszmorzsával. Beleöntjük a vaníliakrémes túrós metéltet. 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk kissé kihűlni, majd megszórjuk porcukorral. Kockákra vágva tálaljuk.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/klasszikus-stiriai-metelt.recept/?valogatasId=1116
Forrás: https://www.mindmegette.hu