Koreai csavart fánk (Kkwabaegi)

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 90 perc | Elkészítési (sütési) idő: 5 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • kelesztőtál,
  • villa,
  • kés,
  • konyhai mérleg,
  • konyhai robotgép,
  • szita,
  • serpenyő,
  • papírtörlő.

 

Hozzávalók 16 db-hoz:

  • 50 gi liszt,
  • 2,5 dl tej,
  • 40 g olvasztott vaj,
  • 1 egész tojás,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 1 tasak szárított élesztő
  • ½ teáskanál só

A forgatáshoz:

  • 3 evőkanál cukor,
  • ½ teáskanál őrölt fahéj,

A sütéshez:

  • 1 liter étolaj

 

Koreai csavart fánk (Kkwabaegi) Elkészítés:

  1. A vajat olvasszuk fel. Adjuk hozzá a tejet és melegítsük langyosra. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 5 percre, hogy felhabosodjon.
  2. A tojást villával verjük fel enyhén.
  3. A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sót és alaposan keverjük össze. A közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele a tojást, és a felfutott élesztős keveréket. 5 percig dagasszuk, hogy elváljon az edény falától és szép sima tésztát kapjunk.
  4. Tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, takarjuk le, és szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
  5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, majd ismét hagyjuk 30-40 percig letakarva kelni.
  6. Ekkor ismét gyúrjuk át, majd osszuk 16 egyenlő részre a tésztát.
  7. A tészta darabokat gömbölyítsük gombóccá, majd a gombócokat sodorjuk 30-32 cm hosszúságú rudakká. Közben folyamatosan takarjuk le a tészta darabokat, hogy ne száradjanak ki.
  8. Fogjunk meg egy tészta tudat, és a két végét ellentétes irányba mozgatva sodorjuk meg.
  9. A megsodort tésztát a két végénél fogva U alakban emeljük meg, így az alja automatikusan összecsavarodik. Csavarjunk még rajta 3-at, 4-et, majd a végeit jól csípjük össze, és dugjuk a tészta alá, hogy ne nyíljon szét.
  10. A tészta csavarokat 30 percig letakarva hagyjuk ismét kelni. 15 perc után fordítsuk át őket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen megkeljen.
  11. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd oldalanként 1,5-2 perc alatt süssük ki benne a fánkokat.
  12. A kisült fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat beszívja, majd még forrón forgassuk fahéjas cukorba.
  13. Magában, vagy valamilyen savanykás lekvárral tálaljuk.

 

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. januári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze