Körözöttes fánkocska

Égetett tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • főzőedény,
  • keverőtál,
  • fakanál,
  • szilikon spatulák,
  • konyhai robotgép krémkeverő fejjel,
  • 2 db habzsák,
  • 2 db sima csővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • frissentartó fólia,
  • kanál,
  • kés,
  • vágódeszka,
  • recés kés

 

 

Hozzávalók 20 db-hoz:

Égetett tészta:

Hozzávalók:

  • 100 g vaj,
  • 100 g liszt,
  • 100 g víz,
  • csipet só,
  • csipet cukor,
  • kb. 150 g tojás (3-5 db)

Hozzávalók a körözötthöz:

  •  250 g tehéntúró,
  • 150 g juhtúró,
  • 1 kis fej hagyma,
  • só,
  • bors,
  • piros paprika,
  • őrölt kömény,
  • 2-3 evőkanál tejföl,

A díszítéshez:

  • csemege uborka,
  • kápia paprika

 

Elkészítés:

  1. Először a körözöttet készítsük el, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Ehhez a hagymát vágjuk nagyon finomra, majd keverjük össze a kétféle túróval, ízlés szerint a fűszerekkel. A paprika mennyisége változó, a lényeg, hogy szép narancsárga színe legyen a krémnek. Lazítsuk fel annyi tejföllel, hogy könnyen kenhető, de ne folyós masszát kapjunk.  Simacsöves habzsákba töltjük és töltésig hűtőszekrényben tároljuk.
  2. Készítsük el az égetett tésztát. Ehhez a vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
  1. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Sima csöves habzsákba töltjük és kisebb diónyi gombócokat nyomunk ki a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól két cm távolságra, mert sülés közben jócskán meg fognak  nőni.
  1. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  2. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd levágjuk a fánkocskák tetejét és megtöltjük őket a körözöttel. Végül kis darabokra vágott csemege uborkával, kápia paprikával díszítjük.