Körtés-narancsos torta

fotó: Nagy András Péter.

Torták | Közepesen nehéz

Elkészítési idő:  60 perc | Sütési idő: 50 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • 20 cm átmérőjű 10 cm magas tortakarika,
  • szilikonos sütőpapír,
  • hámozó,
  • kés,

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 10-12 szelethez:

  • 4 tojás,
  • 200 g barna cukor,
  • 200 g puha vaj + a forma kikenéséhez,
  • 100 g habtejszín,
  • 250 g finomliszt + a forma megszórásához,
  • ½ csomag sütőpor,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • csipet őrölt szegfűszeg,
  • 4 db körte,
  • 4-5 evőkanál baracklekvár a tetejére

 

Körtés-narancsos tortaElkészítés:

  1. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével kihabosítjuk, majd a puha vajjal tovább habosítjuk.
  2. A cukros-vajas tojássárgájához öntjük a tejszínt, kissé elkeverjük, majd óvatosan a fehérjehabhoz adjuk.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a narancshéjjal, és a szegfűszeggel, majd ezt is beleforgatjuk a tojásos masszába.
  4. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18-20 cm átmérőjű, 10 cm magas tortakarikát, majd beletöltjük a tésztát. Ha nincs ilyen magas tortakarikánk, egy 10 cm széles sütőpapírral béleljük ki, magasítsuk meg a formánkat.
  5. Három körtét hámozzunk meg és magozzuk ki, vágjuk kockákra, majd nyomkodjuk a tortaformába töltött tésztába. A negyedik körtét szeleteljük fel, és rakosgassuk ki a tészta tetején legyező formában.
  6. Süssük a tortát 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig, míg a tészta szépen megemelkedik. Ekkor csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra, és további 30 perc alatt (tűpróbával ellenőrizve) süssük készre a süteményt.
  7. A sütőből kivéve kenjük meg a torta tetejét felforrósított baracklekvárral.
  8. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából és szeleteljük, tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában/

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.