Körtés-narancsos torta
fotó: Vidék Íze
Torták | Közepesen nehéz
Elkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 50 perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- 20 cm átmérőjű 10 cm magas tortakarika,
- szilikonos sütőpapír,
- hámozó,
- kés,
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- 4 tojás,
- 200 g barna cukor,
- 200 g puha vaj + a forma kikenéséhez,
- 100 g habtejszín,
- 250 g finomliszt + a forma megszórásához,
- ½ csomag sütőpor,
- 1 narancs reszelt héja,
- csipet őrölt szegfűszeg,
- 4 db körte,
- 4-5 evőkanál baracklekvár a tetejére
- A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével kihabosítjuk, majd a puha vajjal tovább habosítjuk.
- A cukros-vajas tojássárgájához öntjük a tejszínt, kissé elkeverjük, majd óvatosan a fehérjehabhoz adjuk.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a narancshéjjal, és a szegfűszeggel, majd ezt is beleforgatjuk a tojásos masszába.
- Kivajazunk és kilisztezünk egy 18-20 cm átmérőjű, 10 cm magas tortakarikát, majd beletöltjük a tésztát. Ha nincs ilyen magas tortakarikánk, egy 10 cm széles sütőpapírral béleljük ki, magasítsuk meg a formánkat.
- Három körtét hámozzunk meg és magozzuk ki, vágjuk kockákra, majd nyomkodjuk a tortaformába töltött tésztába. A negyedik körtét szeleteljük fel, és rakosgassuk ki a tészta tetején legyező formában.
- Süssük a tortát 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig, míg a tészta szépen megemelkedik. Ekkor csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra, és további 30 perc alatt (tűpróbával ellenőrizve) süssük készre a süteményt.
- A sütőből kivéve kenjük meg a torta tetejét felforrósított baracklekvárral.
- Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából és szeleteljük, tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze