Kouign amman

fotó: Vidék Íze

Leveles tészták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 180 perc | Elkészítési idő: 30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • kelesztő tál,
  • szilikonos sütőpapír,
  • nyújtófa,
  • 12 mélyedéses muffin sütőforma,
  • pizzavágó

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 300 finomliszt, plusz a nyújtáshoz,
  • 5 g szárított élesztő,
  • 1 teáskanál só,
  • 200 ml kézmeleg víz,
  • 25 g olvasztott vaj,
  • 250g hideg vaj,
  • 100 g kristálycukor, plusz a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A lisztet szitáljuk a robotgép táljába. Adjuk hozzá a sót és alaposan keverjük össze.
  2. A szárított élesztőt keverjük össze ½ dl kézmeleg vízzel, és öntsük a lisztkeverékhez
  3. Adjuk hozzá a többi vizet, az olvasztott vajat, és keverjük lassú fokozaton két percig, majd közepes sebességgel dagasszuk hat percig.
  4. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és golyót formázunk belőle. Vajjal kikent tálba tesszük. Fóliával letakarjuk és egy órát kelesztjük.
  5. A jéghideg vajat tegyük két sütőpapír közé, és sodrófával ütögessük laposra, majd nyújtsuk ki 14 cm-es négyzetre. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
  6. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 20 cm-es négyzetre. Helyezzük a vajat a tészta közepére átlósan.,és hajtsuk rá a tészta sarkait a vajra, hogy borítékszerűen bezárja.
  7. A tésztát nyújtsuk 45 x 15 cm-es téglalappá. Hajtsuk fel a tészta alsó harmadát a közepére, majd hajtsuk rá a tészta felső harmadát. Most lesz egy három réteg vajból és három réteg tésztából álló szendvics. Fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezzel befejeződik egy kör.
  8. Ismételjük meg ezt a folyamatot még kétszer, így összesen három kört kell végrehajtani, és a körök között 30 percig hűtsük a tésztát.
  9. Végül nyújtsuk a tésztát téglalappá, mint korábban. A tésztát kristálycukorral megszórjuk, majd ismét harmadára hajtjuk. Gyorsan dolgozva nyújtsuk a tésztát egy nagy, 40×30 cm-es téglalappá. A tésztát szórjuk meg kristálycukorral és vágjuk 12 négyzetre.
  10. Egy 12 csésze muffinsütő mélyedéseit jól kenjük ki vajjal, és szórjuk meg. Szedjük össze a tészta négyzeteit a négy sarkánál fogva, és helyezzük a muffinformákba úgy, hogy a négy sarkát a muffinsütő közepe felé húzzuk, hogy úgy gyűljön össze, mint egy négylevelű lóhere.
  11. Megszórjuk kristálycukorral, és tiszta konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük, amíg kissé fel nem puffad.
  12. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra, és légkeveréssel süssük a péksüteményeket 30 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Félidőben letakarjuk alufóliával, ha túlságosan barnulni kezdenének.
  13. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni pár percig, mielőtt rácsra tesszük. Vigyázzunk, hogy ne égessük meg magunkat a karamellizált cukorral, de ne hagyjuk túl sokáig hűlni, különben a karamellizált cukor megkeményedik és beleragad a formába.
  14. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze