Kouign amman
fotó: Vidék Íze
Leveles tészták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 180 perc | Elkészítési idő: 30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- kelesztő tál,
- szilikonos sütőpapír,
- nyújtófa,
- 12 mélyedéses muffin sütőforma,
- pizzavágó
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 300 finomliszt, plusz a nyújtáshoz,
- 5 g szárított élesztő,
- 1 teáskanál só,
- 200 ml kézmeleg víz,
- 25 g olvasztott vaj,
- 250g hideg vaj,
- 100 g kristálycukor, plusz a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk a robotgép táljába. Adjuk hozzá a sót és alaposan keverjük össze.
- A szárított élesztőt keverjük össze ½ dl kézmeleg vízzel, és öntsük a lisztkeverékhez
- Adjuk hozzá a többi vizet, az olvasztott vajat, és keverjük lassú fokozaton két percig, majd közepes sebességgel dagasszuk hat percig.
- A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és golyót formázunk belőle. Vajjal kikent tálba tesszük. Fóliával letakarjuk és egy órát kelesztjük.
- A jéghideg vajat tegyük két sütőpapír közé, és sodrófával ütögessük laposra, majd nyújtsuk ki 14 cm-es négyzetre. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 20 cm-es négyzetre. Helyezzük a vajat a tészta közepére átlósan.,és hajtsuk rá a tészta sarkait a vajra, hogy borítékszerűen bezárja.
- A tésztát nyújtsuk 45 x 15 cm-es téglalappá. Hajtsuk fel a tészta alsó harmadát a közepére, majd hajtsuk rá a tészta felső harmadát. Most lesz egy három réteg vajból és három réteg tésztából álló szendvics. Fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezzel befejeződik egy kör.
- Ismételjük meg ezt a folyamatot még kétszer, így összesen három kört kell végrehajtani, és a körök között 30 percig hűtsük a tésztát.
- Végül nyújtsuk a tésztát téglalappá, mint korábban. A tésztát kristálycukorral megszórjuk, majd ismét harmadára hajtjuk. Gyorsan dolgozva nyújtsuk a tésztát egy nagy, 40×30 cm-es téglalappá. A tésztát szórjuk meg kristálycukorral és vágjuk 12 négyzetre.
- Egy 12 csésze muffinsütő mélyedéseit jól kenjük ki vajjal, és szórjuk meg. Szedjük össze a tészta négyzeteit a négy sarkánál fogva, és helyezzük a muffinformákba úgy, hogy a négy sarkát a muffinsütő közepe felé húzzuk, hogy úgy gyűljön össze, mint egy négylevelű lóhere.
- Megszórjuk kristálycukorral, és tiszta konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük, amíg kissé fel nem puffad.
- Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra, és légkeveréssel süssük a péksüteményeket 30 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Félidőben letakarjuk alufóliával, ha túlságosan barnulni kezdenének.
- Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni pár percig, mielőtt rácsra tesszük. Vigyázzunk, hogy ne égessük meg magunkat a karamellizált cukorral, de ne hagyjuk túl sokáig hűlni, különben a karamellizált cukor megkeményedik és beleragad a formába.
- Melegen vagy hidegen tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze