Kovászos almás galette

fotó: Vidék Íze

Piték | Könnyű

Elkészítési idő:  3 óra | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • késes betétű aprítógép,
  • folpack, hámozó,
  • éles kés vagy mandolin,
  • citromfacsaró,
  • szűrő,
  • nyújtófa,
  • kanál,
  • villa,
  • kenőecset,
  • kis tálka

 

 

 

 

Hozzávalók 2 db, egyenként 20-25 cm átmérőjű süteményhez:

  • 300 g finomliszt,
  • 170 g hideg vaj,
  • 125 g kovász,
  • 1 tojás,
  • 35 g finom szemcséjű kristálycukor,
  • 5 g só,
  • hideg víz (szükség esetén),
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 4 nagyobb piros alma,
  • 150 g baracklekvár,
  • 50 g nádcukor,
  • 50 g durvára vágott dió,
  • 25 g vaj,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 teáskanál gyömbér por,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

 

Kovászos almás galetteElkészítés:

  1. Egy késes betétű aprítógépben – vagy, ha ilyen nincs, kézzel, gyors mozdulatokkal – morzsoljuk össze a lisztet, sót, cukrot és vajat. Igyekezzünk olyan gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg közben.
  2. Adjuk hozzá a kovászt és a tojást, majd gyúrjuk addig, amíg éppen csak összeáll a tészta. Ha nagyon száraznak találjuk, adjunk hozzá jeges vizet, de egyszerre mindig csak egy kanálnyit, nehogy túl lágy legyen a tésztánk.
  3. Osszuk ketté a tésztát, formázzunk belőle golyókat, majd néhány mozdulattal lapítsuk el kis korongokká őket. Csomagoljuk be a tésztakorongokat folpackba, és pihentessük hűvös helyen legalább 2 órán (de akár egy egész éjszakán) át.
  4. Míg pihen a tészta, az almákat vágjuk 4 felé, szedjük ki a magházukat, de ne hámozzuk meg. Éles késsel,vagy mandolinnal szeleteljük 2 mm –es szeletekre.
  5. Keverjük össze az almaszeleteket a cukorral, a citromlével és a fűszerekkel, majd hagyjuk állni legalább 30 percig. Ha sok levet eresztene, a végén szűrjük le.
  6. Ha letelt a tészta pihentetési ideje, lisztezett felületen nyújtsuk a korongokat 3 mm vastagságú körlappá.
  7. Kenjük meg a tésztát vékonyan baracklekvárral, majd a körlap szélétől 4-5 cm-re kezdjük el kirakni körkörösen az almaszeletekkel úgy, hogy a piros héjuk a körlap széle felé nézzen. Folyamatosan haladjunk a rakosgatással a körlap közepe felé. Ha a középső almaszeletek nem akarnak formára hajolni, tegyük be őket 20 másodpercre a mikróba, hogy kissé megpuhuljanak.
  8. A felkockázott vajat dugdossuk az almaszirmok közé.
  9. A tölteléket szórjuk meg a felaprított dióval.
  10. Hajtsuk fel a galette szabadon hagyott széleit, és kenjük meg felvert tojással.
  11. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tészta.
  12. Tálaljuk melegen vanília fagylalttal, vagy hidegen önmagában.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze