Kovászos rozskenyér

Kenyerek | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • liszt szita,
  • konyhai mérleg,
  • robotgép dagasztókarral,
  • szilikon spatulák,
  • nagy kelesztőtál,
  • frissen tartó fólia,
  • konyharuha,
  • nyújtó deszka,
  • kelesztő kosár,
  • bevető kés (recés pengéjű kis kés),
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • kis fém tál,
  • vízforraló

 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
  • 20 dkg kenyérliszt (BL-80),
  • 1 evőkanál sikér,
  • 1 evőkanál őrölt kömény,
  • 1 teáskanál őrölt koriander,
  • ½ teáskanál őrölt ánizs,
  • 25 dkg rozskovász,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál barnacukor vagy nádmelasz,
  • 1 evőkanál enyhe ecet, vagy 1 csipet aszkorbinsav,
  • kb 3,5 dl víz,
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, alaposan összevegyítjük a sikérrel meg a fűszerekkel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt, az olajat, a nádmelaszt, az ecetet,és a vizet. Kézzel gyúrni kezdjük. A tészta eleinte ragacsos, nyúlós lesz, de nem szabad lisztezni. Amikor összeáll gombóccá rászórjuk a sót és azt is beledolgozzuk. A tálat lefedjük és a tésztát 1 órát pihenni hagyjuk.
  2. A gyúródeszkát, vagy munkalapot vékonyan meghintjük liszttel, a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk és lazán átgyúrjuk. Műanyag fóliával letakarva ismét 1 órát pihenni hagyjuk. Végül liszttel vékonyan meghintett munkafelületen megformázzuk a veknit. Ehhez kézzel kissé kilapítjuk a tésztát, jobb és bal oldalról is 5-7 cm-t ráhajtunk és lenyomkodjuk, majd fentről kezdve szorosan feltekerjük. Fejjel lefelé liszttel meghintett, vagy ruhával kibélelt kelesztőkosárba fektetjük. Letakarjuk és 1 ½ -2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra, az aljába bekészítünk egy kisebb fémedényt és betolunk egy sütőlemezt, hogy jól átforrósodjon.
  4. A megkelt tésztát a forró sütőlemezre fordítjuk. A tepsit betoljuk a sütőbe, a fémedénybe 2 dl forró vizet öntünk és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A hőmérsékletet 15 perc után 200 fokra csökkentjük, majd még kb. 30 percig sütjük a kenyeret, de az utolsó 15 percre kivesszük a fémedényt. A sütési idő végén megkopogtatjuk a kenyér alját. Ha mély kongó hangot ad, akkor kellően átsült. A sütőt elzárjuk, a veknit 5 percre visszatesszük úgy, hogy a sütő ajtaját fakanállal kitámasztjuk. Végül rácsra tesszük kihűlni.