Kenyerek | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- liszt szita,
- konyhai mérleg,
- robotgép dagasztókarral,
- szilikon spatulák,
- nagy kelesztőtál,
- frissen tartó fólia,
- konyharuha,
- nyújtó deszka,
- kelesztő kosár,
- bevető kés (recés pengéjű kis kés),
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi,
- kis fém tál,
- vízforraló
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 20 dkg kenyérliszt (BL-80),
- 1 evőkanál sikér,
- 1 evőkanál őrölt kömény,
- 1 teáskanál őrölt koriander,
- ½ teáskanál őrölt ánizs,
- 25 dkg rozskovász,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál barnacukor vagy nádmelasz,
- 1 evőkanál enyhe ecet, vagy 1 csipet aszkorbinsav,
- kb 3,5 dl víz,
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
- Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, alaposan összevegyítjük a sikérrel meg a fűszerekkel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt, az olajat, a nádmelaszt, az ecetet,és a vizet. Kézzel gyúrni kezdjük. A tészta eleinte ragacsos, nyúlós lesz, de nem szabad lisztezni. Amikor összeáll gombóccá rászórjuk a sót és azt is beledolgozzuk. A tálat lefedjük és a tésztát 1 órát pihenni hagyjuk.
- A gyúródeszkát, vagy munkalapot vékonyan meghintjük liszttel, a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk és lazán átgyúrjuk. Műanyag fóliával letakarva ismét 1 órát pihenni hagyjuk. Végül liszttel vékonyan meghintett munkafelületen megformázzuk a veknit. Ehhez kézzel kissé kilapítjuk a tésztát, jobb és bal oldalról is 5-7 cm-t ráhajtunk és lenyomkodjuk, majd fentről kezdve szorosan feltekerjük. Fejjel lefelé liszttel meghintett, vagy ruhával kibélelt kelesztőkosárba fektetjük. Letakarjuk és 1 ½ -2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra, az aljába bekészítünk egy kisebb fémedényt és betolunk egy sütőlemezt, hogy jól átforrósodjon.
- A megkelt tésztát a forró sütőlemezre fordítjuk. A tepsit betoljuk a sütőbe, a fémedénybe 2 dl forró vizet öntünk és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A hőmérsékletet 15 perc után 200 fokra csökkentjük, majd még kb. 30 percig sütjük a kenyeret, de az utolsó 15 percre kivesszük a fémedényt. A sütési idő végén megkopogtatjuk a kenyér alját. Ha mély kongó hangot ad, akkor kellően átsült. A sütőt elzárjuk, a veknit 5 percre visszatesszük úgy, hogy a sütő ajtaját fakanállal kitámasztjuk. Végül rácsra tesszük kihűlni.