Kovászos sajtos pogácsa

Pogácsák, sósak | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • 3-4 cm-es pogácsa szaggató,
  • egy kisebb tálka,
  • kenőecset,
  • sajtreszelő,
  • sütőpapír,
  • tepsi

 

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

A kovászhoz:

  • 50 g aktív kovász,
  • 75 g finomliszt,
  • 75 g víz

A pogácsához:

  • 500 g finomliszt,
  • 250 + 50 g vaj,
  • 250 g túró/juhtúró,
  • 200 g jó erős kovász,
  • 150 g tejföl,
  • 1 tojás,
  • 8/16 g só

A tetejére:

  • 150 g reszelt füstölt sajt

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. Kovászos sajtos pogácsa - Grill-ÁzsA sütés előtt 2-8 órával etessük meg az 50 g aktív kovászt, 75 g finomliszttel és 75 g vízzel
  2. A lisztet tegyük a robotgép keverőtáljába, adjuk hozzá a16 g sót (ha juhtúróval készítjük, elég 8 g só is), és alaposan keverjük össze. Készítsünk mélyedést a közepébe, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, a túrót, vagy a juhtúrót, a 250 g puha vajat, és a kovászt. Tehetünk bele 50 g reszelt sajtot is.
  3. A robotgép dagasztókarjával dolgozzuk alaposan. Viszonylag kemény tésztát fogunk kapni. Ha túl keménynek érezzük, adhatunk hozzá még 50 g tejfölt.
  4. Formázzuk a tésztát cipó alakúra és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
  5. Ha letelt a pihentetési idő, tegyük a tésztát lisztezett munkafelületre, és nyújtsuk fél cm vastag téglalappá.
  6. A maradék 50 g vajat olvasszuk fel, és kenjük meg a felével a tészta tetejét.
  7. Ekkor hajtogassuk meg úgy, hogy a tészta baloldali harmadát hajtsuk a tészta középső harmadára, majd hajtsuk rá a jobb oldali harmadot is.
  8. Ekkor ismét nyújtsuk ki egy kissé, és kenjük meg a maradék olvasztott vajjal.
  9. Most a tészta felső negyedét hajtsuk le középig, az alsó negyedet pedig felfelé középig. Végül még hajtsuk ketté, mintha egy könyvet csuknánk be.
  10. Ismét csomagoljuk be folpackba és tegyük a hűtőbe pihenni, ezúttal 1,5 órára.
  11. Ekkor ismét hajtogassuk meg három részre, majd ezt ismételjük meg még kétszer, a hajtogatások között 1 órás pihentetéssel.
  12. Ekkor két lehetőségünk van, vagy betesszük a tésztát egész éjszakára a hűtőbe, vagy azonnal hozzákészülünk a sütéshez.
  13. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
  14. A tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra.
  15. Szaggassuk ki a pogácsákat 3-4 cm átmérőjű szaggatóval, és rakosgassuk őket 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire.
  16. Kenjük le a tetejüket felvert tojással, és szórjuk meg egy-egy nagy csipet reszelt sajttal.
  17. A maradék tésztát ne dobjuk ki, hanem gyúrjuk össze és szaggassuk ki. Ezek ugyan már nem lesznek olyan szép levelesek mint a többi, de attól még nagyon finomak lesznek.
  18. Tegyük a pogácsákat a forró sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük őket szép aranybarnára.