Pogácsák, sósak | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- folpack,
- nyújtófa,
- 3-4 cm-es pogácsa szaggató,
- egy kisebb tálka,
- kenőecset,
- sajtreszelő,
- sütőpapír,
- tepsi
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
A kovászhoz:
- 50 g aktív kovász,
- 75 g finomliszt,
- 75 g víz
A pogácsához:
- 500 g finomliszt,
- 250 + 50 g vaj,
- 250 g túró/juhtúró,
- 200 g jó erős kovász,
- 150 g tejföl,
- 1 tojás,
- 8/16 g só
A tetejére:
- 150 g reszelt füstölt sajt
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
A sütés előtt 2-8 órával etessük meg az 50 g aktív kovászt, 75 g finomliszttel és 75 g vízzel
- A lisztet tegyük a robotgép keverőtáljába, adjuk hozzá a16 g sót (ha juhtúróval készítjük, elég 8 g só is), és alaposan keverjük össze. Készítsünk mélyedést a közepébe, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, a túrót, vagy a juhtúrót, a 250 g puha vajat, és a kovászt. Tehetünk bele 50 g reszelt sajtot is.
- A robotgép dagasztókarjával dolgozzuk alaposan. Viszonylag kemény tésztát fogunk kapni. Ha túl keménynek érezzük, adhatunk hozzá még 50 g tejfölt.
- Formázzuk a tésztát cipó alakúra és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
- Ha letelt a pihentetési idő, tegyük a tésztát lisztezett munkafelületre, és nyújtsuk fél cm vastag téglalappá.
- A maradék 50 g vajat olvasszuk fel, és kenjük meg a felével a tészta tetejét.
- Ekkor hajtogassuk meg úgy, hogy a tészta baloldali harmadát hajtsuk a tészta középső harmadára, majd hajtsuk rá a jobb oldali harmadot is.
- Ekkor ismét nyújtsuk ki egy kissé, és kenjük meg a maradék olvasztott vajjal.
- Most a tészta felső negyedét hajtsuk le középig, az alsó negyedet pedig felfelé középig. Végül még hajtsuk ketté, mintha egy könyvet csuknánk be.
- Ismét csomagoljuk be folpackba és tegyük a hűtőbe pihenni, ezúttal 1,5 órára.
- Ekkor ismét hajtogassuk meg három részre, majd ezt ismételjük meg még kétszer, a hajtogatások között 1 órás pihentetéssel.
- Ekkor két lehetőségünk van, vagy betesszük a tésztát egész éjszakára a hűtőbe, vagy azonnal hozzákészülünk a sütéshez.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
- A tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra.
- Szaggassuk ki a pogácsákat 3-4 cm átmérőjű szaggatóval, és rakosgassuk őket 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kenjük le a tetejüket felvert tojással, és szórjuk meg egy-egy nagy csipet reszelt sajttal.
- A maradék tésztát ne dobjuk ki, hanem gyúrjuk össze és szaggassuk ki. Ezek ugyan már nem lesznek olyan szép levelesek mint a többi, de attól még nagyon finomak lesznek.
- Tegyük a pogácsákat a forró sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük őket szép aranybarnára.