Kovászos sörkifli

fotó: https://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg cukor
  • 1 db nagy tojás
  • 8 dkg zsíros tejföl
  • 14 dkg tej
  • 10 dkg kovász
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg zsír
  • 1,5 dkg só

A töltéshez:

  • füstölt sajt
  • bacon

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • nagy szemű só
  • köménymag
  • szezámmag
  • reszelt sajt

Kovászos sörkifli, a puha vendégváró sörkorcsolya, amiért odáig lesz a vendégsereg
A kovászos kenyér íze semmihez sem fogható. Ezt a jellegzetes aromát hordozza magán a kovászos sörkifli is, aminél jobb sós vendégvárót nehéz elképzelni!

Rögtön az elején le kell szögezni, hogy a kovászos péksüteményeket nem lehet pillanatok alatt összedobni, szóval ha hirtelen kell előrukkolni valami vendégváróval, nem ez a sörkifli lesz a nyerő választás. Ellenben ha van időd és lehetőséged tervezni, előre dolgozni, akkor viszont keresve sem találhatnál jobb finomságot az italok mellé!

A kovászos sörkifli puha sörkorcsolya, ami sör és bor mellé is remekül passzol, de kávé vagy kakaó, esetleg egy pohár tej is szuper kísérője lehet. A frissen kisült, illatos és foszlós sörkifli annyira ellenállhatatlan és finom, hogy emberfeletti erő kell ahhoz, hogy az ember megálljon egy-két darab elcsipegetése után. A kifliket lehet töltelék nélkül is készíteni, de tekerhetünk bele bacont, illetve reszelt sajtot is.

A kovásszal való munka időigényes, a kovásznak ugyanis több óra is kell ahhoz, hogy megdolgozza a tésztát, nem olyan gyors a folyamat, mint élesztős kelt tészta esetén. Ezt a sörkiflit kétszer 4 órán át kell pihentetni és keleszteni, szerencsére nem kell végig mellette állni, és akár egy nappal előre is összeállíthatjuk a tésztát, ami hideg helyen, a hűtőben szépen megkel és másnap csak sütni kell.

Elkészítés:

  1. A lisztet, a cukrot, a tojást, a tejfölt, a tejet és a kovászt a robotgép táljába tesszük és addig dagasztjuk, amíg összeáll a tészta.
  2. A vajat és a zsírt több részletben hozzádolgozzuk a tésztához. Mindig várjuk meg, amíg teljesen felveszi a zsiradékot, és csak ezután tegyük bele a következő adagot.
  3. Legvégül hozzászórjuk a sót és addig dagasztjuk a tésztát, amíg rugalmas és selymes nem lesz.
  4. A tésztát kivesszük a dagasztóüstből, többször áthajtogatjuk és beletesszük egy zárható kelesztőtálba, vagy olyan műanyag dobozba, amit be tudunk fedni folpakkal.
    Szobahőmérsékleten 3-4 órát pihentetjük, amíg a kovász hatására a sikérszálak szépen megnyúlnak.
  5. A pihent tésztát két egyforma részre osztjuk, gombóccá formázzuk és letakarva fél órát hagyjuk állni.
  6. Lisztezett munkafelületen 3 mm vastag körlappá nyújtjuk a tésztagombócokat, egy éles késsel vagy pizzavágóval 16-16 cikkre vágjuk és mindegyik szeletkének a szélesebb végére helyezünk egy kis darab sajtot vagy bacont.
  7. A tésztacikkeket szorosan feltekerjük és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket pici vízzel lepermetezzük, majd a tepsit folpakkal letakarjuk.
    Szobahőmérsékleten 4 óra alatt megkelesztjük a sörkifliket.
  8. A kelesztési idő letelte után a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  9. A kiflik tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk durva sóval, vagy köménymaggal, esetleg szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
  10. A tepsiket az előmelegített sütőbe tesszük és 14-15 perc alatt szép pirosra sütjük a sörkifliket.
  11. Langyosan, vagy hidegen tálaljuk.

Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója a Sütisuli legújabb epizódjában a kovászos sörkifli receptjét mutatja meg lépésről lépésre.

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/alapetelek/kovaszos-sorkifli-a-puha-vendegvaro-sorkorcsolya-recept

Megosztás: