fotó: https://www.mindmegette.hu
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dkg cukor
- 1 db nagy tojás
- 8 dkg zsíros tejföl
- 14 dkg tej
- 10 dkg kovász
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg zsír
- 1,5 dkg só
A töltéshez:
- füstölt sajt
- bacon
A tetejére:
- 1 db tojás
- nagy szemű só
- köménymag
- szezámmag
- reszelt sajt
Kovászos sörkifli, a puha vendégváró sörkorcsolya, amiért odáig lesz a vendégsereg
A kovászos kenyér íze semmihez sem fogható. Ezt a jellegzetes aromát hordozza magán a kovászos sörkifli is, aminél jobb sós vendégvárót nehéz elképzelni!
Rögtön az elején le kell szögezni, hogy a kovászos péksüteményeket nem lehet pillanatok alatt összedobni, szóval ha hirtelen kell előrukkolni valami vendégváróval, nem ez a sörkifli lesz a nyerő választás. Ellenben ha van időd és lehetőséged tervezni, előre dolgozni, akkor viszont keresve sem találhatnál jobb finomságot az italok mellé!
A kovászos sörkifli puha sörkorcsolya, ami sör és bor mellé is remekül passzol, de kávé vagy kakaó, esetleg egy pohár tej is szuper kísérője lehet. A frissen kisült, illatos és foszlós sörkifli annyira ellenállhatatlan és finom, hogy emberfeletti erő kell ahhoz, hogy az ember megálljon egy-két darab elcsipegetése után. A kifliket lehet töltelék nélkül is készíteni, de tekerhetünk bele bacont, illetve reszelt sajtot is.
A kovásszal való munka időigényes, a kovásznak ugyanis több óra is kell ahhoz, hogy megdolgozza a tésztát, nem olyan gyors a folyamat, mint élesztős kelt tészta esetén. Ezt a sörkiflit kétszer 4 órán át kell pihentetni és keleszteni, szerencsére nem kell végig mellette állni, és akár egy nappal előre is összeállíthatjuk a tésztát, ami hideg helyen, a hűtőben szépen megkel és másnap csak sütni kell.
Elkészítés:
- A lisztet, a cukrot, a tojást, a tejfölt, a tejet és a kovászt a robotgép táljába tesszük és addig dagasztjuk, amíg összeáll a tészta.
- A vajat és a zsírt több részletben hozzádolgozzuk a tésztához. Mindig várjuk meg, amíg teljesen felveszi a zsiradékot, és csak ezután tegyük bele a következő adagot.
- Legvégül hozzászórjuk a sót és addig dagasztjuk a tésztát, amíg rugalmas és selymes nem lesz.
- A tésztát kivesszük a dagasztóüstből, többször áthajtogatjuk és beletesszük egy zárható kelesztőtálba, vagy olyan műanyag dobozba, amit be tudunk fedni folpakkal.
Szobahőmérsékleten 3-4 órát pihentetjük, amíg a kovász hatására a sikérszálak szépen megnyúlnak. - A pihent tésztát két egyforma részre osztjuk, gombóccá formázzuk és letakarva fél órát hagyjuk állni.
- Lisztezett munkafelületen 3 mm vastag körlappá nyújtjuk a tésztagombócokat, egy éles késsel vagy pizzavágóval 16-16 cikkre vágjuk és mindegyik szeletkének a szélesebb végére helyezünk egy kis darab sajtot vagy bacont.
- A tésztacikkeket szorosan feltekerjük és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket pici vízzel lepermetezzük, majd a tepsit folpakkal letakarjuk.
Szobahőmérsékleten 4 óra alatt megkelesztjük a sörkifliket. - A kelesztési idő letelte után a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A kiflik tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk durva sóval, vagy köménymaggal, esetleg szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
- A tepsiket az előmelegített sütőbe tesszük és 14-15 perc alatt szép pirosra sütjük a sörkifliket.
- Langyosan, vagy hidegen tálaljuk.
Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója a Sütisuli legújabb epizódjában a kovászos sörkifli receptjét mutatja meg lépésről lépésre.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/alapetelek/kovaszos-sorkifli-a-puha-vendegvaro-sorkorcsolya-recept
Megosztás: