Kovászos szilvalekváros-mákos tekercs

Péksütemények | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 5-24 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • egy kis lábaska,
  • két kisebb tál,
  • kanál,
  • nyújtófa,
  • éles kés, vagy pizzavágó,
  • kenőecset,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi

Hozzávalók:

A kemény, édes kovászhoz:

  • 25 g aktív kovász,
  • 100 g kenyérliszt,
  • 50 g víz,
  • 25 g cukor

A tekercshez:

  • 450 g finomliszt,
  • 200 g édes kovász,
  • 200 g vaj,
  • 150 g tej,
  • 3 tojás,
  • 40 g cukor,
  • 10 g só,

A töltelékhez:

  • 200-300 g (lehetőleg) házi szilvalekvár,
  • 200 g víz,
  • 200 g cukor,
  • 100 g darált mák,
  • 100 g porcukor,
  • 1 citrom leve

 

Elkészítés:

  1. Etesd meg a kovászt, és várd meg míg az eredeti térfogatának kétszeresére nő. Ez kemény, édes kovász esetében 5-12 óra is lehet.
  2. Ezután tedd a kovászt a robotgép keverőtáljába, üsd rá a tojásokat, add hozzá a cukrot és a tejet, majd alacsony fokozaton keverd össze a dagasztókarral.
  3. Apránként adagold a keverékhez a lisztet, miközben tovább folytatod a dagasztást 5 percig, majd pihentesd a tésztát 10 percig.
  4. Dagaszd tovább a robotgépben közepes fokozaton 6-8 percig, közben kockánként adagolva add hozzá a vajat.
  5. Ha az összes vajat felvette a tészta, mehet bele a só, és azzal is dagaszd még 2-3 percig.
  6. Ezután takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 2,5-3,5 órán keresztül. Az első két órában 30 percenként hajtogasd át.
  7. Ha letelt a kelesztési idő, vagy tedd be a tésztát a hűtőbe egy éjszakára, vagy használd fel azonnal.
  8. Ha házi szilvalekvárral töltöd, és azt túl sűrűnek találod, lazítsd fel pár evőkanál langyos vízzel, hogy kenhető legyen.
  9. Keverd össze a mákot és a porcukrot.
  10. A cukorból és a vízből a citromlével főzz sűrű szirupot, majd hagyd kihűlni.
  11. Vedd ketté a tésztát, és nyújtsd két egyforma, 35 cm hosszú 4 mm vastag téglalappá.
  12. Kend meg az egyiket a lekvárral, és szórd meg a mákkal, majd óvatosan tedd rá a másik lapot. Kissé nyomkodd le, hogy a mák beleragadjon a lekvárba.
  13. Vágj a téglalapból 1,5 cm vastag csíkokat. Fogd meg egy-egy csík mindkét végét, és óvatosan sodord párszor ellentétes irányba. Fogd a megsodort tészta egyik végét a tenyeredbe a hüvelykujjaddal leszorítva, a tészta többi részét tekerd körbe a az ujjaidon háromszor, és a végét dugd be a lyukba, rusztikus csomót formázva belőle. Az esetlegesen kihullott cukros mákot szórd a tekercsek tetejére.
  14. Tedd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire 2-3 cm-re egymástól, mert még kelni fognak.
  15. Melegítsd a sütőt 170 fokosra, és süsd 35-40 perc alatt szép aranybarnára őket. Ha nagyon barnulna a tetejük, takard le alufóliával a tepsit.
  16. Ha kisültek, még forrón, ecsettel kend le a csigákat a sziruppal, de ügyelj hogy ne ússzanak benne, mert akkor elázik a tészta. A sziruptól még finomabbak és szaftosabbak lesznek a sütemények.