Péksütemények | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 5-24 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- egy kis lábaska,
- két kisebb tál,
- kanál,
- nyújtófa,
- éles kés, vagy pizzavágó,
- kenőecset,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi
Hozzávalók:
A kemény, édes kovászhoz:
- 25 g aktív kovász,
- 100 g kenyérliszt,
- 50 g víz,
- 25 g cukor
A tekercshez:
- 450 g finomliszt,
- 200 g édes kovász,
- 200 g vaj,
- 150 g tej,
- 3 tojás,
- 40 g cukor,
- 10 g só,
A töltelékhez:
- 200-300 g (lehetőleg) házi szilvalekvár,
- 200 g víz,
- 200 g cukor,
- 100 g darált mák,
- 100 g porcukor,
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- Etesd meg a kovászt, és várd meg míg az eredeti térfogatának kétszeresére nő. Ez kemény, édes kovász esetében 5-12 óra is lehet.
- Ezután tedd a kovászt a robotgép keverőtáljába, üsd rá a tojásokat, add hozzá a cukrot és a tejet, majd alacsony fokozaton keverd össze a dagasztókarral.
- Apránként adagold a keverékhez a lisztet, miközben tovább folytatod a dagasztást 5 percig, majd pihentesd a tésztát 10 percig.
- Dagaszd tovább a robotgépben közepes fokozaton 6-8 percig, közben kockánként adagolva add hozzá a vajat.
- Ha az összes vajat felvette a tészta, mehet bele a só, és azzal is dagaszd még 2-3 percig.
- Ezután takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 2,5-3,5 órán keresztül. Az első két órában 30 percenként hajtogasd át.
- Ha letelt a kelesztési idő, vagy tedd be a tésztát a hűtőbe egy éjszakára, vagy használd fel azonnal.
- Ha házi szilvalekvárral töltöd, és azt túl sűrűnek találod, lazítsd fel pár evőkanál langyos vízzel, hogy kenhető legyen.
- Keverd össze a mákot és a porcukrot.
- A cukorból és a vízből a citromlével főzz sűrű szirupot, majd hagyd kihűlni.
- Vedd ketté a tésztát, és nyújtsd két egyforma, 35 cm hosszú 4 mm vastag téglalappá.
- Kend meg az egyiket a lekvárral, és szórd meg a mákkal, majd óvatosan tedd rá a másik lapot. Kissé nyomkodd le, hogy a mák beleragadjon a lekvárba.
- Vágj a téglalapból 1,5 cm vastag csíkokat. Fogd meg egy-egy csík mindkét végét, és óvatosan sodord párszor ellentétes irányba. Fogd a megsodort tészta egyik végét a tenyeredbe a hüvelykujjaddal leszorítva, a tészta többi részét tekerd körbe a az ujjaidon háromszor, és a végét dugd be a lyukba, rusztikus csomót formázva belőle. Az esetlegesen kihullott cukros mákot szórd a tekercsek tetejére.
- Tedd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire 2-3 cm-re egymástól, mert még kelni fognak.
- Melegítsd a sütőt 170 fokosra, és süsd 35-40 perc alatt szép aranybarnára őket. Ha nagyon barnulna a tetejük, takard le alufóliával a tepsit.
- Ha kisültek, még forrón, ecsettel kend le a csigákat a sziruppal, de ügyelj hogy ne ússzanak benne, mert akkor elázik a tészta. A sziruptól még finomabbak és szaftosabbak lesznek a sütemények.