Kozáksapka
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: egyszerű | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 60 perc | 23 adag
Hozzávalók:
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 15 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 5 db tojás
- 15 dkg cukor
A krémhez:
- 15 dkg kókusztej
- 1,2 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg cukor
- 20 dkg puha vaj
A bevonáshoz:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 0,6 dl habtejszín
- 5 dkg étcsoki
- 2 tk étolaj
Elképesztően jól működik a puha tészta, a lágy krém, a csoki és a kókusz együttese, ha kozáksapkáról van szó. Ha egy igazán egyszerű, de látványos süti után kutatsz, akkor van egy jó hírünk; megtaláltad! Bármilyen alkalomra kiváló ez a desszert.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy 20×30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A piskótához egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, vagyis az átszitált lisztet és a kakaóport, a sütőport és a sót.
- Az egész tojásokat és a cukrot egy másik tálban kihabosítjuk kézi robotgéppel. A két keveréket óvatosan összeforgatjuk, és a sütőpapíros tepsibe öntjük. Az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Ha kihűlt a piskóta, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a kókusztejet lassan felmelegítjük. Az étkezési keményítőt és a cukrot egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd folyamatos kevergetés közben a forró kókusztejhez adjuk, és addig főzzük, míg besűrűsödik, és szép fényes krémet kapunk.
- A krémet egy mélyebb tálba öntjük, és kézi robotgéppel kihabosítjuk, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Ha kihűlt a krémünk, hozzáadjuk a puha vajat, és kézi robotgéppel ezzel is kikeverjük könnyű, fényes, habos krémmé, kb. 10 perc alatt.
- A kihűlt piskótalapot vízszintesen két lapba vágjuk, majd egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval mindkettőből korongokat szúrunk ki.
- A krém kétharmadát habzsákba töltjük, és 2 cm vastagságban a korongok felére nyomjuk, majd lefedjük egy másik kakaós piskótakoronggal. A maradék krémmel vékonyan bekenjük a sütik oldalát, és mindegyiket megforgatjuk kókuszreszelékben.
- Egy kis nyeles lábasban vagy a mikróban felforrósítjuk a tejszínt, az apróra vágott étcsokira öntjük, és hozzáadjuk az étolajat is. Kicsit hagyjuk állni, majd addig keverjük, míg szép, sima, egynemű csokiganache-t kapunk, amivel – egy kiskanál segítségével – bevonjuk a sütik tetejét. Így kapjuk meg a jellegzetes kozáksapkaformát.
Forrás: https://www.mindmegette.hu