fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: bonyolult | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 75 perc | 4 adag
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 ek cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 0.5 db citrom reszelt héja
- só
- 1 db tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
A kenéshez:
- olvasztott vaj
A forgatáshoz:
- kristálycukor
- durvára vágott dió, mogyoró vagy kókuszreszelék
Kürtőskalács sütőben sütve. Házilag készítve legalább olyan finom, mint a kalácsárusoknál. Nem mellesleg, egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád, a végeredmény pedig mennyei!
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kis tálkába öntünk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és félretesszük, hogy kissé felfusson.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd alaposan összekeverjük.
- Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt is.
- A dagasztóspirállal addig keverjük, míg összeáll a tészta, majd több részletben hozzádagasztjuk az olvasztott vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, és folpakkal letakarva, meleg helyen 20-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és néhány üres sörösdobozt lekenünk olvasztott vajjal.
- Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, ½ cm vastag lappá nyújtjuk, majd egy pizzavágóval 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk.
- A tésztacsíkokat kissé ferdén rátekerjük a vajazott sörösdobozokra, úgy, hogy a tésztaszélek között maradjon egy pici rés.
- A feltekert tésztát végiggörgetjük a munkafelületen, hogy a tészta kisimuljon, a rések eltűnjenek, a tésztaszélek összeérjenek.
- Egy tálcára vastagon kristálycukrot szórunk.
- A tésztatekercseket megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a cukorban, majd sorban az előkészített tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kissé távolabb, mert sülés közben nőni fognak.
- A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, ha lehet, állítsuk a sütőt grillfokozatra, és 2-3 percenként kicsit forgatva a kalácsokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
- A kisült kürtőskalácsokat még forrón durvára vágott dióba, mogyoróba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
- A közepükből kihúzzuk a sörösdobozokat, és langyosra hűlve tálaljuk a kürtőskalácsokat.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/kurtoskalacs-sutoben-sutve
Megosztás: