Lúdláb mousse torta

Torták | Elkészítése nehéz | Előkészítési idő: 24 óra | Elkészítési (sütési) idő: 10 perc

Eszközök

  • serpenyő,
  • kis nyeles lábaska (gyorsforraló),
  • botmixer,
  • szűrő,
  • folpack,
  • 1 db 18 cm-es tortakarika
  • 2 db 16 cm-es tortakarika,
  • szilikon spatulák,
  • habverő,
  • wax papír,
  • kézi robotgép,
  • keverőtálak,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • szilikonos sütőpapír ,
  • vaxfólia,
  • vágódeszka,
  • szakácsfáklya vagy hajszárító,
  • magas falú edény (kancsó)

 

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:

Lisztmentes kakaós vajas piskóta:

  • 50 g vaj,
  • 50 g porcukor,
  • 50 g (1 közepes) tojás,
  • 65 g mandulaliszt,
  • 10 g holland kakaópor,
  • kevés reszelt tonkabab

Tonkababos csokoládé mousse:

  • 110 g tej,
  • tonkabab frissen reszelve,
  • 2 közepes tojássárgája,
  • 1 lap zselatin (2 g)
  • 100 g étcsokoládé,
  • 100 g tejcsokoládé
  • egy-két evőkanál meggylé
  • egy csipet só
  • 200 g habtejszín.

A meggy zseléhez:

  • 200 g meggypüré (1/2 kg fagyasztott meggyből),
  • 100 g cukor,
  • 5 g pektin

Kakaós glazúr:

  • 115 g víz,
  • 130 g cukor,
  • 48 g holland kakaópor,
  • 94 g habtejszín,
  • 6 g (3 lap) zselatin.

Díszítés:

  • Kakaós édes morzsa vagy kakaóbabtöret,
  • friss vagy befőtt meggy szemek

Lúdláb mousse tortaElkészítés:

Az elemek elkészítése:

A meggyzselé

  1. A cukor felét egy nagy serpenyőben megkaramellizálom, majd rádobom a fagyasztott meggyet.
  2. Addig főzöm, míg a karamell teljesen felolvad és a meggyszemek megpuhulnak.
  3. Botmixerrel pürésítem, majd egy sűrű szitán átszűröm a pürét.
  4. A meggypüréből kimérek 200 g-ot, visszateszem a serpenyőbe és forrásig melegítem.
  5. A cukor másik felét összekeverem a pektinnel és beleszórom a rotyogó gyümölcspürébe. 2 percig forralom.
  6. A 16 cm-es tortakarika alját szorosan becsomagolom folpackkal és egy vágódeszkára teszem, úgy, hogy teljesen rajta legyen a deszkán.
  7. A formába öntöm a gyümölcslekvárt, kissé kihűtöm, majd fagyasztóba téve teljesen kifagyasztom.

A lisztmentes vajas kakaós piskóta

  1. Előkészítem a lisztmentes piskóta tésztáját. Ehhez a vajat megolvasztom, a porcukrot átszitálom.
  2. A 18 cm-es, és a 16 cm-es  tortakarika alját szorosan becsomagolom szilikonos sütőpapírral.
  3. A tojást és a porcukrot alaposan összekeverem  egy kézi habverő segítségével (habosítani nem kell), majd hozzákeverem a mandulalisztet, a kakaóport és a tonkababot.
  4. Három részletben hozzáadom az olvasztott vajat. Így a hagyományos tojáshabos piskóta tésztánál jóval sűrűbb állagú masszát kapok.
  5. A masszát az előkészített tortaformákba öntöm, és kb fél cm vastagságúra kenem ki egy hajlított kenőkés segítségével.
  6. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütöm. Akkor van készen, amikor a széleken már épphogy pirulni kezd, a közepe pedig teljesen megszilárdult és nem ragad.
  7. Hagyom szobahőmérsékleten hűlni, majd kiveszem a tortalapokat a formákból.

A csoki mousse

  1. A kétféle csokit –ha nem pasztillát használunk – apró darabokra vágom.
  2. A tejszínt alaposan behűtöm.
  3. A lapzselatint jéghideg vízbe áztatom.
  4. A tejet és a tojássárgájákat egy kézi habverővel összekeverem, egy kis lábaskába öntöm, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig (ez kb 80 foknál következik be) főzöm.
  5. A beáztatott lapzselatint alaposan kicsavarom és feloldom a forró tojásos tejben.
  6. Az enyhén besűrűsödött krémet  egy szűrőn keresztül az összedarabolt csokoládéra öntöm. Határozott mozdulatokkal egyneműre keverem: szép fényes krémet fogok kapni. Ha a csokoládé nem olvadt el teljesen és maradtak benne darabok, célszerű mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton rövid ideig melegíteni, míg teljesen fel nem olvad.
  7. Belekeverem a sót és a meggylevet is a csokoládés krémbe, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
  8. A tejszínt lágy habbá verem, már lesz tartása, de még mindig folyik, nem teljesen stabil. Két részletben a csokoládés alaphoz forgatom.

A kakaós glazúr

  1. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatom.
  2. A kakaóport átszitálom és összekeverem a cukorral, majd hozzáadom a vizet és a tejszínt is.
  3. Alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett 100 fokosra melegítem. A hőfokot érdemes maghőmérővel ellenőrizni, a lényeg, hogy forrás után még pár percig főzöm.
  4. Mikor elértem a 100 fokot, leveszem a tűzről és 1-2 perc várakozás után feloldom benne a kicsavart zselatin lapokat.
  5. A kész glazúrt botmixerrel átkeverem, majd átszűröm és egy éjszakára hűtőbe teszem.

Összeállítás

  1. A 18 cm-es tortakarikát kibélelem szilikonos sütőpapír csíkkal, vagy vaxfóliával. Az alját szorosan becsomagolom folpackkal és egy sima vágódeszkára, vagy tortalapra helyezem.
  2. Beleteszem a kihűlt lisztmentes piskótát, és öntök rá egy réteg csoki mousse-t úgy, hogy kb 1 cm vastag legyen a piskóta fölött. Hűtőbe teszem, hogy a mousse egy kicsit megdermedjen.
  3. A meggyzselét egy éles késsel körbevágva kiveszem a tortakarikából és lehúzom róla a folpackot.
  4. Ráhelyezem a tortakarikában lévő kissé megdermedt csokimousse-ra, és ráöntöm a maradék mousse felét. Ismét hűtőbe teszem egy rövid időre.
  5. Most jöhet a 16 cm-es tortalap, és a tetejére a maradék mousse. Óvatosan megütögetem a deszkát, vagy tortalapot, hogy a mousse mindenütt légmentessé váljon, és egy éjszakára beteszem a fagyasztóba.

Bevonás, díszítés

  1. A fagyott tortáthajszárítóval,  vagy szakácsfáklyával körbe melegítem, így le tudom róla húzni a tortakarikát. Pár percre visszateszem a fagyasztóba, hogy külseje újra fagyos legyen.
  2. A kakaós tükörglazúrt mikróban addig melegítem, míg folyós lesz és megvárom,/ míg 30-32 fokosra hűl vissza.
  3. A fagyos tortáról lehúzom a sütőpapírt/vaxfóliát és a folpackot, egy magas edényre (pl tejfölös doboz, kancsó) helyezem és körkörösen leöntöm a glazúrral.
  4. A desszert alját körben kakaóbabtörettel, vagy kakaós édes morzsával panírozom. Díszítéshez friss vagy befőtt meggy  szemeket használok.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: