Lúdláb rolád

Piskóták, Ünnepi sütemények| Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 120 perc | Sütési idő: 20 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • kézi robotgép,
  • szilikonos sütőpapír,
  • szilikon spatulák,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • szűrő,
  • nyeles lábaska (gyorsforraló),
  • vágódeszka,
  • kés,

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 5 evőkanál finomliszt,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 1 csapott teáskanál sütőpor,
  • 1 csipet só,

A töltelékhez:

  • 200 g étcsoki,
  • 400 g habtejszín,
  • 100 g meggybefőtt,
  • 1 evőkanál rum

A tetejére:

  • 100 g étcsoki
  • 1 evőkanál étolaj,

Lúdláb rolád

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra, egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  2. A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét a cukor felével verjük tejföl sűrűségű habbá. Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, és folytassuk a habverést.
  3. A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral. Szitáljuk a tojáshabba, és óvatosan forgassuk össze, hogy ne törjük össze a habot.
  4. Öntsük a masszát az előkészített tepsibe és 15-20 perc alatt süssük meg a piskótát.
  5. Borítsuk a kisült piskótát porcukorral megszórt sütőpapírra, és azonnal tekerjük fel, majd így hagyjuk kihűlni.
  6. A tejszínt melegítsük forrásig, majd öntsük az apróra vágott csokoládéra. Hagyjuk pár percig állni, majd addig keverjük, míg teljesen egynemű lesz. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd kézi robotgéppel habosítsuk ki.
  7. A meggyet keverjük össze a rummal, és hagyjuk állni, míg kihűl a krém, majd csepegtessük le.
  8. A kihűlt piskótát tekerjük ki, kenjük meg a csokikrémmel, és rakosgassuk meg a meggyszemekkel.
  9. Óvatosan tekerjük fel a tekercset és tegyük egy órára hűtőbe.
  10. A csokimázhoz olvasszuk fel a csokit gőz fölött, vagy mikróban, majd leverjük bele az étolajat.
  11.  Tegyük a süteményt rácsra, és vonjuk be a tetejét a csokimázzal, és tegyük vissza a hűtőbe, míg megdermed a csokimáz.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2024. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: