Piskóták, Ünnepi sütemények| Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 120 perc | Sütési idő: 20 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- kézi robotgép,
- szilikonos sütőpapír,
- szilikon spatulák,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- szűrő,
- nyeles lábaska (gyorsforraló),
- vágódeszka,
- kés,
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás,
- 6 evőkanál cukor,
- 5 evőkanál finomliszt,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 1 csapott teáskanál sütőpor,
- 1 csipet só,
A töltelékhez:
- 200 g étcsoki,
- 400 g habtejszín,
- 100 g meggybefőtt,
- 1 evőkanál rum
A tetejére:
- 100 g étcsoki
- 1 evőkanál étolaj,
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 fokra, egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét a cukor felével verjük tejföl sűrűségű habbá. Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, és folytassuk a habverést.
- A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral. Szitáljuk a tojáshabba, és óvatosan forgassuk össze, hogy ne törjük össze a habot.
- Öntsük a masszát az előkészített tepsibe és 15-20 perc alatt süssük meg a piskótát.
- Borítsuk a kisült piskótát porcukorral megszórt sütőpapírra, és azonnal tekerjük fel, majd így hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt melegítsük forrásig, majd öntsük az apróra vágott csokoládéra. Hagyjuk pár percig állni, majd addig keverjük, míg teljesen egynemű lesz. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd kézi robotgéppel habosítsuk ki.
- A meggyet keverjük össze a rummal, és hagyjuk állni, míg kihűl a krém, majd csepegtessük le.
- A kihűlt piskótát tekerjük ki, kenjük meg a csokikrémmel, és rakosgassuk meg a meggyszemekkel.
- Óvatosan tekerjük fel a tekercset és tegyük egy órára hűtőbe.
- A csokimázhoz olvasszuk fel a csokit gőz fölött, vagy mikróban, majd leverjük bele az étolajat.
- Tegyük a süteményt rácsra, és vonjuk be a tetejét a csokimázzal, és tegyük vissza a hűtőbe, míg megdermed a csokimáz.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2024. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: