Macaron - a héj
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz | Megfizethető ár
Elkészítési idő: 60 perc | 20 adag
Hozzávalók (20 adag):
- 10 dkg mandulaliszt
- 10 dkg porcukor
- 4 dkg tojásfehérje
- ételfesték
A tojáshabhoz:
- 100 g kristálycukor
- 0.35 ml víz
- 4 dkg tojásfehérje
Elkészítés:
- A mandulalisztet és a porcukrot kézi habverővel keverjük össze egy nagy tálban.
- Tegyük át a keveréket egy késes betétű aprítógépbe és többször újra indítva daráljuk egyneművé. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig, mert akkor egy masszává áll össze a keverék.
- Ha használunk ételfestéket, akkor azt adjuk hozzá az egyik adag tojásfehérjéhez. Addig keverjük egy botmixerrel, míg egyenletes színt kapunk, vigyázva nehogy habbá verjük a tojásfehérjét.
- Elkészítjük az olasz habcsókot. Ehhez a kristálycukrot 118-120 fokra melegítjük a vízzel. A hőmérsékletet cukorhőmérővel ellenőrizzük. Amikor a szirup eléri a 110 fokot, a tojásfehérjét géppel elkezdjük habbá verni, majd lassú keverés mellett vékony sugárban hozzácsurgatjuk a forró cukorszirupot. Tovább habosítjuk kemény habbá egészen addig, míg szobahőmérsékletűre hűl.
- Ekkor adjuk hozzá az olasz habcsókot a porcukros mandulaliszthez egy szilikon spatulával.
- Öntsük a keverékhez a színes tojásfehérjét is, és kezdjük széles mozdulatokkal összekeverni a masszát.
- Addig folytassuk a keverést, amíg egy, piskótamasszánál folyósabb keveréket kapunk, ami széles szalagban folyik le a spatuláról.
- Szilikonos sütőpapírral, vagy silpat lappal fedett sütőlemezre fél diónyi (200 Ft-os körberajzolva) adagokat nyomunk egy sima csöves habzsákból (nem kell koronggá rajzolni, terül magától a massza). Ha nem terül eléggé a tepsi alját ütögetve távolítsuk el a felesleges levegőt.
- Szobahőmérsékleten kb. 40-80 percig pihentetjük sütés előtt a kis korongokat. Akkor jó, ha az ujjunk végét óvatosan hozzáérintve, már nem ragad a massza.
- A sütőt melegítsük elő 150 fokra, és légkeveréses sütőben sütjük 15 percet.
- Rácsra téve várjuk meg, hogy teljesen kihűljenek a macaron héjak, és csak akkor szedjük le őket a sütőpapírról/silpat lapról.
Videó:
Forrás: https://www.mindmegette.hu