Macaron – a héj

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Megfizethető ár

Elkészítési idő:  60 perc | 20 adag

Hozzávalók (20 adag):

  • 10 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 4 dkg tojásfehérje
  • ételfesték

A tojáshabhoz:

  • 100 g kristálycukor
  • 0.35 ml víz
  • 4 dkg tojásfehérje

Elkészítés:

  1. A mandulalisztet és a porcukrot kézi habverővel keverjük össze egy nagy tálban.
  2. Tegyük át a keveréket egy késes betétű aprítógépbe és többször újra indítva daráljuk egyneművé. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig, mert akkor egy masszává áll össze a keverék.
  3. Ha használunk ételfestéket, akkor azt adjuk hozzá az egyik adag tojásfehérjéhez. Addig keverjük egy botmixerrel, míg egyenletes színt kapunk, vigyázva nehogy habbá verjük a tojásfehérjét.
  4. Elkészítjük az olasz habcsókot. Ehhez a kristálycukrot 118-120 fokra melegítjük a vízzel. A hőmérsékletet cukorhőmérővel ellenőrizzük. Amikor a szirup eléri a 110 fokot, a tojásfehérjét géppel elkezdjük habbá verni, majd lassú keverés mellett vékony sugárban hozzácsurgatjuk a forró cukorszirupot. Tovább habosítjuk kemény habbá egészen addig, míg szobahőmérsékletűre hűl.
  5. Ekkor adjuk hozzá az olasz habcsókot a porcukros mandulaliszthez egy szilikon spatulával.
  6. Öntsük a keverékhez a színes tojásfehérjét is, és kezdjük széles mozdulatokkal összekeverni a masszát.
  7. Addig folytassuk a keverést, amíg egy, piskótamasszánál folyósabb  keveréket kapunk, ami széles szalagban folyik le a spatuláról.
  8. Szilikonos sütőpapírral, vagy silpat lappal fedett sütőlemezre fél diónyi (200 Ft-os körberajzolva) adagokat nyomunk egy sima csöves habzsákból (nem kell koronggá rajzolni, terül magától a massza). Ha nem terül eléggé a tepsi alját ütögetve távolítsuk el a felesleges levegőt.
  9. Szobahőmérsékleten kb. 40-80 percig pihentetjük sütés előtt a kis korongokat. Akkor jó, ha az ujjunk végét óvatosan hozzáérintve, már nem ragad a massza.
  10. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, és légkeveréses sütőben sütjük 15 percet.
  11. Rácsra téve várjuk meg, hogy teljesen kihűljenek a macaron héjak, és csak akkor szedjük le őket a sütőpapírról/silpat lapról.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/macaron-a-hej.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu