Macaronok
Összes recept

Macaronok

keverő tálak, szilikon spatulák, konyhai mérleg, kávédaráló, vagy aprítógép, robotgép, nyeles főzőedény, cukor hőmérő, habzsákok, sima csővég, csillag csővég, szilikonos sütőpapír, két tepsi

kb 25 db macaronhoz:

  • 150 g mandulaliszt, vagy nagyon finomra darált mandula,
  • 150 g porcukor,
  • 55 g tojásfehérje,
  • ételfesték ízlés szerint (ez el is hagyható)
  • a tojáshabhoz még 150 g kristálycukor,
  • 38 ml víz,
  • 55 g tojásfehérje,

A töltelékekhez:

A limettás töltelékhez:

  • 1 lap zselatin (2 g)
  • 50 ml lime lé,
  • 100 g cukor,
  • 100 g tojás (2 db),
  • 2 bio lime reszelt héja,
  • 80 g puha vaj

A málnás töltelékhez:

  • 100 g cukor,
  • 60 g tojásfehérje (2 db),
  • 25 g puha vaj,
  • 60 g málna püré,
  • 1 tálca friss málna,

A maracuja töltelékhez:

  • 100 g cukor, 60 g tojásfehérje (2 db),
  • 125 g puha vaj,
  • 60 g maracuja püré

A zöld citromos-bazsalikomos töltelékhez:

  • 325 g fehér csokoládé,
  • 10 g cukor,
  • 50 g tejszín,
  • 25 g vaj,
  • 100 g zöld citrom lé,
  • 5 g bazsalikom levél.

Epres-fehércsokis töltelékhez:

  • 225 g fehér csokoládé,
  • 1,5 lap zselatin,
  • 150 g eperlekvár,
  • 120 g tejszín.

Sóskaramella töltelékhez:

  • 200 g cukor,
  • 330 g mascarpone sajt,
  • 30 g szobahőmérsékletű sózott vaj,
  • 140 g szobahőmérsékletű vaj.

Levendulás-étcsokis töltelékhez:

  • 300 g étcsokoládé,
  • 300 g tejszín,
  • néhány csepp levendulaaroma.

A mandulalisztet, porcukrot, tojásfehérjét, és az ételfestéket fakanállal simára keverjük, félretesszük.

A habhoz a kristálycukrot 118-120 fokra melegítjük a vízzel (hőmérő híján szálpróbát végzünk: egy csepp szirupot a két ujjunk közé veszünk, és ha szálat tudunk húzni, akkor megfelelő a hőmérséklet.) Amikor a szirup eléri a 110 fokot a tojásfehérjét géppel elkezdjük habbá verni, majd lassú keverés mellett vékony sugárban hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Tovább habosítjuk kemény habbá egészen addig míg szobahőmérsékletűre hűl.

A tojáshab negyedét elkeverjük a mandulás masszával, majd óvatosan simára keverjük a többi habbal. A piskótamasszánál folyósabb keveréket kapunk.

Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre fél diónyi (200 Ft-os körberajzolva) adagokat nyomunk egy sima csöves habzsákból (nem kell koronggá rajzolni, terül magától a massza), szobahőmérsékleten kb. 40 percig pihentetjük sütés előtt. 145 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütjük 20 percet.

A limetta töltelékhez a zselatint egy nagy tál hideg vízbe áztatjuk. A lime lét 50 g cukorral egy lábasban felforraljuk, a tojásokat a maradék 50 g cukorral egy edényben habosra verjük. A forrásban lévő szirupot állandó keverés mellett egy finom szitán a tojásokra öntjük. A keveréket visszaöntjük a lábasba és állandó keverés mellett addig hevítjük amíg a krém besűrűsödik. Egy tiszta tálba öntjük majd a kinyomkodott zselatin és lereszelt lime héjat belekeverjük. Amikor langyosra hűlt a krém, a vajdarabkákat hozzáadjuk és botmixerrel egyneművé keverjük. A sima csöves krémet habzsákba töltjük és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.

A málnatöltelékhez a cukrot 40 ml vízzel egy lábasba tesszük, felhevítjük miközben egy cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet. Közben a tojásfehérjét egy robotgép táljába tesszük, amikor a szirup elérte a 110 fokot elkezdjük felverni. Ha a szirup 118 fokos nagyon vékony sugárban a felvert tojáshabhoz öntjük, miközben folyamatosan tovább verjük. (Vigyázat spriccelhet) Addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor kis adagokban hozzáadjuk a vajat, és tovább verjük amíg a krém laza és levegős lesz. Ekkor hozzáadjuk a málnapürét és simára keverjük. Sima csöves habzsákba töltjük és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Maracuja töltelékhez a cukrot 40 ml vízzel egy lábasba tesszük, felhevítjük miközben egy cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet. Közben a tojásfehérjét egy robotgép táljába tesszük, amikor a szirup elérte a 110 fokot elkezdjük felverni. Ha a szirup 118 fokos nagyon vékony sugárban a felvert tojáshabhoz öntjük, miközben folyamatosan tovább verjük. (Vigyázat spriccelhet) Addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor kis adagokban hozzáadjuk a vajat, és tovább verjük amíg a krém laza és levegős lesz. Ekkor hozzáadjuk a maracujapürét és simára keverjük. Sima csöves habzsákba töltjük és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

A sós-karamellás töltelékhez a só nélküli vajat és a cukrot tegyük egy fazékba és kezdjük el melegíteni. Ha a cukor már borostyánszínű vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mascarponét és ezzel is keverjük el. Tegyük vissza az edényt a tűzhelyre és addig hagyjuk fent , amíg a hozzávalók egynemű masszává nem olvadnak össze. Vegyük le és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Keverjük habosra a sós vaja, majd két részletben tegyük bele a kihűlt karamellába és keverjük el alaposan.

A levendulás-étcsokoládés töltelékhez a tejszínt forraljuk fel majd vegyük le a tűzről és öntsük rá az apróra tört csokoládéra. Adjuk hozzá a levendulaaromát (de bármilyen más aromával is készíthetjük, de el is hagyhatjuk) keverjük csomómentesre. A krémet fedett edényben legalább két órára tegyük a hűtőbe, majd keverjük át.

Epres-fehércsokis töltelékhez tegyük fel a tűzhelyre a tejszínt, amíg el nem kezd forrni. Vegyük le majd öntsük az apróra tört csokoládéra. Várjuk meg míg elolvad és tegyük bele a korábban előkészített (vízbe áztatott, majd kinyomkodott) zselatinlapokat. Alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá az eperlekvárt. Tegyük a krémet letakart edényben a hűtőszekrénybe legalább 10 órára.

Zöldcitromos-bazsalikomos töltelékhez forraljuk fel a tejszínt a vajjal és a cukorral. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük bele az apróra tört csokoládét. Botmixerrel dolgozzuk össze apránként a zöldcitrom levét és az apróra vágott bazsalikomot, majd keverjük a csokis-tejszínes masszához. A krémet fedett edényben legalább 3 órára tegyük be a hűtőszekrénybe.

A krémekkel összetöltünk 2-2 korongot. A málnás macaronok közepébe egy-egy szem friss málnát is teszünk.

Jól zárható dobozban tároljuk a kész macaronokat a hűtőben.

Kategória:

Leírás

 

 

További információk

Sütemény típus

Nehézség

Előkészítési idő

Elkészítési idő