Macaronok

Macaronok | Nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • keverő tálak,
  • szilikon spatulák,
  • konyhai mérleg,
  • kávédaráló, vagy aprítógép,
  • robotgép,
  • nyeles főzőedény,
  • cukor hőmérő,
  • habzsákok,
  • sima csővég,
  • csillag csővég,
  • szilikonos sütőpapír,
  • két tepsi

 

Hozzávalók:

kb 25 db macaronhoz:

  • 150 g mandulaliszt, vagy nagyon finomra darált mandula,
  • 150 g porcukor,
  • 55 g tojásfehérje,
  • ételfesték ízlés szerint (ez el is hagyható)
  • a tojáshabhoz még 150 g kristálycukor,
  • 38 ml víz,
  • 55 g tojásfehérje,

A töltelékekhez:

A limettás töltelékhez:

  • 1 lap zselatin (2 g)
  • 50 ml lime lé,
  • 100 g cukor,
  • 100 g tojás (2 db),
  • 2 bio lime reszelt héja,
  • 80 g puha vaj

A málnás töltelékhez:

  • 100 g cukor,
  • 60 g tojásfehérje (2 db),
  • 25 g puha vaj,
  • 60 g málna püré,
  • 1 tálca friss málna,

A maracuja töltelékhez:

  • 100 g cukor, 60 g tojásfehérje (2 db),
  • 125 g puha vaj,
  • 60 g maracuja püré

A zöld citromos-bazsalikomos töltelékhez:

  • 325 g fehér csokoládé,
  • 10 g cukor,
  • 50 g tejszín,
  • 25 g vaj,
  • 100 g zöld citrom lé,
  • 5 g bazsalikom levél.

Epres-fehércsokis töltelékhez:

  • 225 g fehér csokoládé,
  • 1,5 lap zselatin,
  • 150 g eperlekvár,
  • 120 g tejszín.

Sóskaramella töltelékhez:

  • 200 g cukor,
  • 330 g mascarpone sajt,
  • 30 g szobahőmérsékletű sózott vaj,
  • 140 g szobahőmérsékletű vaj.

Levendulás-étcsokis töltelékhez:

  • 300 g étcsokoládé,
  • 300 g tejszín,
  • néhány csepp levendulaaroma.

Elkészítés:

A mandulalisztet, porcukrot, tojásfehérjét, és az ételfestéket fakanállal simára keverjük, félretesszük.

A habhoz a kristálycukrot 118-120 fokra melegítjük a vízzel (hőmérő híján szálpróbát végzünk: egy csepp szirupot a két ujjunk közé veszünk, és ha szálat tudunk húzni, akkor megfelelő a hőmérséklet.) Amikor a szirup eléri a 110 fokot a tojásfehérjét géppel elkezdjük habbá verni, majd lassú keverés mellett vékony sugárban hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Tovább habosítjuk kemény habbá egészen addig míg szobahőmérsékletűre hűl.

A tojáshab negyedét elkeverjük a mandulás masszával, majd óvatosan simára keverjük a többi habbal. A piskótamasszánál folyósabb keveréket kapunk.

Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre fél diónyi (200 Ft-os körberajzolva) adagokat nyomunk egy sima csöves habzsákból (nem kell koronggá rajzolni, terül magától a massza), szobahőmérsékleten kb. 40 percig pihentetjük sütés előtt. 145 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütjük 20 percet.

A limetta töltelékhez a zselatint egy nagy tál hideg vízbe áztatjuk. A lime lét 50 g cukorral egy lábasban felforraljuk, a tojásokat a maradék 50 g cukorral egy edényben habosra verjük. A forrásban lévő szirupot állandó keverés mellett egy finom szitán a tojásokra öntjük. A keveréket visszaöntjük a lábasba és állandó keverés mellett addig hevítjük amíg a krém besűrűsödik. Egy tiszta tálba öntjük majd a kinyomkodott zselatin és lereszelt lime héjat belekeverjük. Amikor langyosra hűlt a krém, a vajdarabkákat hozzáadjuk és botmixerrel egyneművé keverjük. A sima csöves krémet habzsákba töltjük és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.

A málnatöltelékhez a cukrot 40 ml vízzel egy lábasba tesszük, felhevítjük miközben egy cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet. Közben a tojásfehérjét egy robotgép táljába tesszük, amikor a szirup elérte a 110 fokot elkezdjük felverni. Ha a szirup 118 fokos nagyon vékony sugárban a felvert tojáshabhoz öntjük, miközben folyamatosan tovább verjük. (Vigyázat spriccelhet) Addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor kis adagokban hozzáadjuk a vajat, és tovább verjük amíg a krém laza és levegős lesz. Ekkor hozzáadjuk a málnapürét és simára keverjük. Sima csöves habzsákba töltjük és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Maracuja töltelékhez a cukrot 40 ml vízzel egy lábasba tesszük, felhevítjük miközben egy cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet. Közben a tojásfehérjét egy robotgép táljába tesszük, amikor a szirup elérte a 110 fokot elkezdjük felverni. Ha a szirup 118 fokos nagyon vékony sugárban a felvert tojáshabhoz öntjük, miközben folyamatosan tovább verjük. (Vigyázat spriccelhet) Addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor kis adagokban hozzáadjuk a vajat, és tovább verjük amíg a krém laza és levegős lesz. Ekkor hozzáadjuk a maracujapürét és simára keverjük. Sima csöves habzsákba töltjük és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

A sós-karamellás töltelékhez a só nélküli vajat és a cukrot tegyük egy fazékba és kezdjük el melegíteni. Ha a cukor már borostyánszínű vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mascarponét és ezzel is keverjük el. Tegyük vissza az edényt a tűzhelyre és addig hagyjuk fent , amíg a hozzávalók egynemű masszává nem olvadnak össze. Vegyük le és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Keverjük habosra a sós vaja, majd két részletben tegyük bele a kihűlt karamellába és keverjük el alaposan.

A levendulás-étcsokoládés töltelékhez a tejszínt forraljuk fel majd vegyük le a tűzről és öntsük rá az apróra tört csokoládéra. Adjuk hozzá a levendulaaromát (de bármilyen más aromával is készíthetjük, de el is hagyhatjuk) keverjük csomómentesre. A krémet fedett edényben legalább két órára tegyük a hűtőbe, majd keverjük át.

Epres-fehércsokis töltelékhez tegyük fel a tűzhelyre a tejszínt, amíg el nem kezd forrni. Vegyük le majd öntsük az apróra tört csokoládéra. Várjuk meg míg elolvad és tegyük bele a korábban előkészített (vízbe áztatott, majd kinyomkodott) zselatinlapokat. Alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá az eperlekvárt. Tegyük a krémet letakart edényben a hűtőszekrénybe legalább 10 órára.

Zöldcitromos-bazsalikomos töltelékhez forraljuk fel a tejszínt a vajjal és a cukorral. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük bele az apróra tört csokoládét. Botmixerrel dolgozzuk össze apránként a zöldcitrom levét és az apróra vágott bazsalikomot, majd keverjük a csokis-tejszínes masszához. A krémet fedett edényben legalább 3 órára tegyük be a hűtőszekrénybe.

A krémekkel összetöltünk 2-2 korongot. A málnás macaronok közepébe egy-egy szem friss málnát is teszünk.

Jól zárható dobozban tároljuk a kész macaronokat a hűtőben.