Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
keverőtálak,
szilikon spatulák,
konyhai mérleg,
robotgép,
madeleine sütőforma,
habzsák,
tepsi
Hozzávalók:
100 g vaj,
100 g finom liszt,
1 csipet só,
2 tojás,
100 g cukor,
1 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Ha szilikonos madeleine formánk van, azt nem kell vajazni, de állítsuk bele egy tepsibe, hogy ne billegjen amikor majd belekerül a tészta. Ha teflonos a tepsink akkor vajazzuk ki a kis kagyló alakú horpadásokat.
A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy a tűzhelyen, és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel 4-5 perc alatt nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. (A tojásokat érdemes korábban kivenni a hűtőből, mert ha szobahőmérsékletűek, hamarabb felhabosodnak.) A citrom héját a cukros tojáshabba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet és finom mozdulatokkal hozzákeverjük az olvasztott vajat.
A kész tésztát 10 percre hűtőbe tesszük, hogy enyhén besűrűsödjön, majd habzsákba töltjük és arányosan szétosztjuk a forma mélyedésibe és 10-15 perc alatt megsütjük a süteményeket.