Ünnepi sütik | Könnyű
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- kézi robotgép,
- szilikon spatula,
- habzsák csillagcsővéggel,
- kis tálka,
- szilikonos sütőpapír,
- citrus reszelő,
- kávés kanál
Hozzávalók 25-30 db-hoz:
A tésztához:
- 150 g puha vaj,
- 100 g porcukor,
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény,
- 5 tojássárgája,
- 215 g liszt,
- 200 g finomliszt, (Bl55)
- 50 g darált mák,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja.
A díszítéshez:
- 30 g fehér csoki,
- 25-30 szem aszalt áfonya, vagy vadcseresznye/meggy
Elkészítés:
A tésztához a puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral és a vaníliaőrleménnyel, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül beledolgozzuk a lisztet, a darált mákot és a sót is. Alaposan összekeverjük.
- A tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, és koszorúkat nyomunk egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, úgy hogy csak egy kicsi lyuk maradjon középen. Ide kerül majd az aszalt gyümölcs szem.
- Kb. 10 percre hűtőbe tesszük, a sütőt pedig 170 fokra előmelegítjük.
- 10-15 perc alatt készre sütjük a kis koszorúkat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A díszítéshez a fehér csokit gőz fölött, vagy mikróban megolvasztjuk, és a koszorúk közepére pöttyintünk belőle egy fél kávéskanálnyit. Rátesszük egy szem aszalt áfonyát/cseresznyét/meggyet.