Mákos narancsos áfonyás torta

fotó: Vidék Íze

Torták / Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési (sütési) idő: 25 perc

Eszközök

  • 2 db 16 cm-es tortakarika,
  • szilikonos sütőpapír,
  • keverőtálak,
  • kézi robotgép,
  • kézi habverő,
  • szilikon spatulák,
  • nyeles lábas/gyorsforraló,
  • tortavágó kés, vagy hosszú, recés pengéjű kés,
  • hajlított pengéjű kenőkés,

 

 

 

Hozzávalók 10 szeletes tortához:

A mákos piskótához:

  • 200 g darált mák,
  • 270 g natúr joghurt,
  • 275 g finomliszt,
  • 100 g cukor,
  • 3 nagy tojás,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 csipet só,
  • 200 g áfonya (fagyasztott is lehet),

A fehér csoki krémhez:

  • 300 g fehér csoki,
  • 100 ml tejszín,
  • 500 g mascarpone,
  • egy narancs héja,
  • 6 evőkanál narancsvirágvíz vagy narancslé,

A fehér csoki ganache-hoz:

  • 300 g fehér csoki,
  • 100 ml tejszín

 

Mákos narancsos áfonyás torta Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és két 16 cm-es tortaformát béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  2. A tojásokat a cukorral egy nagy tálban habosítsuk ki kézi robotgéppel.
  3. A lisztet keverjük össze egy másik tálban a mákkal, a sütőporral,a szódabikarbónával és a sóval.
  4. A lisztkeveréket és a joghurtot felváltva adagoljuk a cukros tojáshoz, miközben folytassuk a keverést.
  5. Adjuk a masszához az áfonyát is, de ezzel már óvatosan forgassuk össze.
  6. Osszuk el a masszát egyenlően a két tortaformában, és kb 25 perc alatt süssük készre a tortalapokat.
  7. A kisült mákos piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindkettőt vágjuk két lapba. Így összesen 4 tortalapunk lesz.
  8. A krémhez forrósítsuk fel a tejszínt, és öntsük az apróra vágott fehér csokira. Keverjük simára.
  9. A mascarponét habosítsuk ki a narancshéjjal és a narancsvirágvízzel/narancslével, majd keverjük össze a kihűlt fehércsokis krémhez. Alaposan keverjük ki.
  10. Egy mákos tortalapot helyezzünk tortalapra, tegyük rá a tortakarikát és kenjük meg a fehércsoki krém harmadával. Tegyük rá a második tortalapot, ezt is kenjük meg a krémmel, és így folytassuk a harmadik, negyedik tortalappal. A betöltött tortát tegyük a karikákkal legalább 2 órára hűtőbe, hogy a krém megdermedjen.
  11. A fehércsoki ganache-hoz forrósítsuk fel a tejszínt, öntsük az apróra vágott fehér csokira, hagyjuk állni egy kicsit, majd keverjük teljesen simára, és hagyjuk kissé megdermedni.
  12. Díszítsük a tortát kedvünk szerint porcukorba forgatott áfonya szemekkel, reszelt fehércsokival, cukorgyöngyökkel, cukorlapból kivágott fenyőfákkal.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze