Mákos narancsos áfonyás torta
fotó: Vidék Íze
Torták / Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési (sütési) idő: 25 perc
Eszközök
- 2 db 16 cm-es tortakarika,
- szilikonos sütőpapír,
- keverőtálak,
- kézi robotgép,
- kézi habverő,
- szilikon spatulák,
- nyeles lábas/gyorsforraló,
- tortavágó kés, vagy hosszú, recés pengéjű kés,
- hajlított pengéjű kenőkés,
Hozzávalók 10 szeletes tortához:
A mákos piskótához:
- 200 g darált mák,
- 270 g natúr joghurt,
- 275 g finomliszt,
- 100 g cukor,
- 3 nagy tojás,
- 2 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 200 g áfonya (fagyasztott is lehet),
A fehér csoki krémhez:
- 300 g fehér csoki,
- 100 ml tejszín,
- 500 g mascarpone,
- egy narancs héja,
- 6 evőkanál narancsvirágvíz vagy narancslé,
A fehér csoki ganache-hoz:
- 300 g fehér csoki,
- 100 ml tejszín
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és két 16 cm-es tortaformát béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A tojásokat a cukorral egy nagy tálban habosítsuk ki kézi robotgéppel.
- A lisztet keverjük össze egy másik tálban a mákkal, a sütőporral,a szódabikarbónával és a sóval.
- A lisztkeveréket és a joghurtot felváltva adagoljuk a cukros tojáshoz, miközben folytassuk a keverést.
- Adjuk a masszához az áfonyát is, de ezzel már óvatosan forgassuk össze.
- Osszuk el a masszát egyenlően a két tortaformában, és kb 25 perc alatt süssük készre a tortalapokat.
- A kisült mákos piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindkettőt vágjuk két lapba. Így összesen 4 tortalapunk lesz.
- A krémhez forrósítsuk fel a tejszínt, és öntsük az apróra vágott fehér csokira. Keverjük simára.
- A mascarponét habosítsuk ki a narancshéjjal és a narancsvirágvízzel/narancslével, majd keverjük össze a kihűlt fehércsokis krémhez. Alaposan keverjük ki.
- Egy mákos tortalapot helyezzünk tortalapra, tegyük rá a tortakarikát és kenjük meg a fehércsoki krém harmadával. Tegyük rá a második tortalapot, ezt is kenjük meg a krémmel, és így folytassuk a harmadik, negyedik tortalappal. A betöltött tortát tegyük a karikákkal legalább 2 órára hűtőbe, hogy a krém megdermedjen.
- A fehércsoki ganache-hoz forrósítsuk fel a tejszínt, öntsük az apróra vágott fehér csokira, hagyjuk állni egy kicsit, majd keverjük teljesen simára, és hagyjuk kissé megdermedni.
- Díszítsük a tortát kedvünk szerint porcukorba forgatott áfonya szemekkel, reszelt fehércsokival, cukorgyöngyökkel, cukorlapból kivágott fenyőfákkal.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze