Kevert tészták | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 60 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- kézi robotgép,
- szilikon spatulák,
- 22 cm-es kuglóf forma,
- kanál,
- rács
Hozzávalók egy 22 cm-es kuglóf formához:
A mákos masszához:
- 4 tojássárgája
- 250 g kristálycukor,
- 1,25 dl víz,
- 1,25 dl olaj,
- 4 tojás fehérje,
- 200 g darált mák,
- 150 g finomliszt,
- ¼ csomag sütőpor,
A túrós masszához:
- 50 g puha vaj,
- 75 g kristálycukor,
- 250 g túró,
- 2 tojássárgája,
- 2 tojás fehérje
- 1 csomag vaníliás cukor,
- ½ csomag vaníliás pudingpor,
A kuglóf forma kikenéséhez:
- vaj,
- zsemlemorzsa
A szóráshoz:
- porcukor
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Mindkét masszához válasszuk szét a tojásokat, és külön-külön verjük kemény habbá a tojásfehérjéket.
- A mákos masszához a tojássárgáját a cukorral keverjük egy kézi robotgéppel fehéredésig.
- Folyamatos keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat.
- Ha már szép sima a massza keverjük hozzá a vizet is.
- Felváltva forgassuk bele a mákot és a sütőporral elkevert lisztet.
- Végül óvatosan forgassuk bele a 4 tojásfehérjéből keményre vert habot is.
- A túrós masszához a vajat, a cukrot, és a tojássárgáját habosítsuk fehéredésig.
- A túrót keverjük simára a pudingporral, és ezt is adjuk a tojásos vajas masszához.
- Végül óvatosan forgassuk bele a 2 tojásfehérjéből felvert kemény habot is.
- A kuglóf formát kenjük ki vajjal, és szórjuk be zsemlemorzsával. Így szépen kijön majd a kuglóf a formából.
- Először a mákos keverék 2/3-át töltsük a formába.
- Egy evőkanállal tegyük rá körben a túrós massza 2/3-át.
- Most jöhet a maradék mákos tészta, amit elsimítunk a túró tetején.
- Végül a megmaradt túrós tésztát pöttyökben oszlassuk el a mákos tészta tetején.
- Tegyük a formát az előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük készre a kuglófot. Ha túlságosan barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.
- A sütési idő leteltével ellenőrizzük egy hurkapálcával, hogy kellően átsült-e a tészta. Ha nem ragad a pálcikára, akkor jó.
- A kisült kuglófot hagyjuk kissé kihűlni, majd óvatosan fordítsuk ki egy rácsra.
- Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral és szeleteljük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: