Mákos-túrós kuglóf

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 30 perc | Sütési idő: 60 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • kézi robotgép,
  • szilikon spatulák,
  • 22 cm-es kuglóf forma,
  • kanál,
  • rács

Hozzávalók egy 22 cm-es kuglóf formához:

A mákos masszához:

  • 4 tojássárgája
  • 250 g kristálycukor,
  • 1,25 dl víz,
  • 1,25 dl olaj,
  • 4 tojás fehérje,
  • 200 g darált mák,
  • 150 g finomliszt,
  • ¼ csomag sütőpor,

A túrós masszához:

  • 50 g puha vaj,
  • 75 g kristálycukor,
  • 250 g túró,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 tojás fehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • ½ csomag vaníliás pudingpor,

A kuglóf forma kikenéséhez:

  • vaj,
  • zsemlemorzsa

A szóráshoz:

  • porcukor

 

Mákos-túrós kuglófElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. Mindkét masszához válasszuk szét a tojásokat, és külön-külön verjük kemény habbá a tojásfehérjéket.
  3. A mákos masszához a tojássárgáját a cukorral keverjük egy kézi robotgéppel fehéredésig.
  4. Folyamatos keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat.
  5. Ha már szép sima a massza keverjük hozzá a vizet is.
  6. Felváltva forgassuk bele a mákot és a sütőporral elkevert lisztet.
  7. Végül óvatosan forgassuk bele a 4 tojásfehérjéből keményre vert habot is.
  8. A túrós masszához a vajat, a cukrot, és a tojássárgáját habosítsuk fehéredésig.
  9. A túrót keverjük simára a pudingporral, és ezt is adjuk a tojásos vajas masszához.
  10. Végül óvatosan forgassuk bele a 2 tojásfehérjéből felvert kemény habot is.
  11. A kuglóf formát kenjük ki vajjal, és szórjuk be zsemlemorzsával. Így szépen kijön majd a kuglóf a formából.
  12. Először a mákos keverék 2/3-át töltsük a formába.
  13. Egy evőkanállal tegyük rá körben a túrós massza 2/3-át.
  14. Most jöhet a maradék mákos tészta, amit elsimítunk a túró tetején.
  15. Végül a megmaradt túrós tésztát pöttyökben oszlassuk el a mákos tészta tetején.
  16. Tegyük a formát az előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük készre a kuglófot. Ha túlságosan barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.
  17. A sütési idő leteltével ellenőrizzük egy hurkapálcával, hogy kellően átsült-e a tészta. Ha nem ragad a pálcikára, akkor jó.
  18. A kisült kuglófot hagyjuk kissé kihűlni, majd óvatosan fordítsuk ki egy rácsra.
  19. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral és szeleteljük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze