Mákos zserbó szilvalekvárral

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 30 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 13 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg szilvalekvár

A mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
  • 2 evőkanál étolaj

A zserbó az egyik legnépszerűbb magyar sütemény, ám nem csak dióval és baracklekvárral készülhet! A Sütisuli keretében Farkasinszki Ildikó egy olyan mákos, szilvalekvárral készült változatot mutat, amely ugyanolyan fenséges és finom, mint a klasszikus zserbó.

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a robotgép táljába öntjük, és a dagasztókarral elkeverjük egy csipet sóval. Hozzáadjuk a sütőport, az élesztőt és a porcukrot is, és az egészet alaposan összekeverjük.
  2. Most jöhetnek a lisztes keverékhez a nedves alapanyagok, a tej, a vaj és a tojássárgája. A hozzávalókat addig gyúrjuk a géppel, míg egy közepesen kemény tésztát kapunk.
  3. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, folpakba csomagoljuk, és 20-30 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
  4. Közben a töltelékhez a darált mákot alaposan összekeverjük az átszitált porcukorral és vaníliás cukorral.
  5. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és egy közepes méretű tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  6. A pihentetett tésztákat 3-4 mm vastagságú téglalapokká nyújtjuk.
  7. Az első tésztalapot az előkészített tepsibe tesszük, megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a cukros mák felével.
  8. Jöhet a második tésztalap, erre a lekvár másik fele és a maradék cukros mák.
  9. Ráhelyezzük a harmadik lapot, és az egészet világosbarnára sütjük az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt. A kisült zserbót hagyjuk a tepsiben kihűlni.
  10. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, és hozzáadjuk az olajat, hogy szép fényes csokimázt kapjunk.
  11. Ha kihűlt a tészta, a tetejét egyenletesen bevonjunk a csokimázzal, és hagyjuk, hogy megdermedjen.
  12. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szép egyforma szeletekre vágjuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/finom-makos-zserbo-szilvalekvarral

Megosztás: