fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- só
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 30 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 13 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg szilvalekvár
A mázhoz:
- 20 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
- 2 evőkanál étolaj
A zserbó az egyik legnépszerűbb magyar sütemény, ám nem csak dióval és baracklekvárral készülhet! A Sütisuli keretében Farkasinszki Ildikó egy olyan mákos, szilvalekvárral készült változatot mutat, amely ugyanolyan fenséges és finom, mint a klasszikus zserbó.
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet a robotgép táljába öntjük, és a dagasztókarral elkeverjük egy csipet sóval. Hozzáadjuk a sütőport, az élesztőt és a porcukrot is, és az egészet alaposan összekeverjük.
- Most jöhetnek a lisztes keverékhez a nedves alapanyagok, a tej, a vaj és a tojássárgája. A hozzávalókat addig gyúrjuk a géppel, míg egy közepesen kemény tésztát kapunk.
- A tésztát három egyenlő részre osztjuk, folpakba csomagoljuk, és 20-30 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
- Közben a töltelékhez a darált mákot alaposan összekeverjük az átszitált porcukorral és vaníliás cukorral.
- A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és egy közepes méretű tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A pihentetett tésztákat 3-4 mm vastagságú téglalapokká nyújtjuk.
- Az első tésztalapot az előkészített tepsibe tesszük, megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a cukros mák felével.
- Jöhet a második tésztalap, erre a lekvár másik fele és a maradék cukros mák.
- Ráhelyezzük a harmadik lapot, és az egészet világosbarnára sütjük az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt. A kisült zserbót hagyjuk a tepsiben kihűlni.
- A csokit gőz fölött megolvasztjuk, és hozzáadjuk az olajat, hogy szép fényes csokimázt kapjunk.
- Ha kihűlt a tészta, a tetejét egyenletesen bevonjunk a csokimázzal, és hagyjuk, hogy megdermedjen.
- Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szép egyforma szeletekre vágjuk.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/finom-makos-zserbo-szilvalekvarral
Megosztás: