Málnás-áfonyás torta
fotó: Vidék Íze
Torták | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 180 perc | Sütési idő: nincs
Eszközök
- keverőtálak,
- nyeles lábas,
- kézi habverő,
- kis szita vagy szűrő,
- kis kés,
- folpack,
- késes betétű aprítógép,
- szilikonos sütőpapír,
- citrusfacsaró,
- szilikon spatulák,
- vaxfólis
Hozzávalók 12 szelethez:
A keksz alaphoz:
- 50 g vajas keksz,
- 50 g vaj,
- 30 g fehércsoki
A főzött diplomata krém alaphoz:
- ½ liter 3,5%-os tej,
- 100 g cukor,
- 1 vaníliarúd,
- 100 g tojássárgája,
- 25 g kukoricakeményítő,
- 25 g liszt,
- 50 g vaj,
- 5 g zselatin
- 15 g víz,
- 125 g 35 %-os tejszín
A krémek gyümölcsös ízesítéséhez:
- 250 g málna,
- 250 g áfonya,
- 4 evőkanál porcukor,
- 1 citrom leve
A díszítéshez:
- friss áfonya és málna szemek,
- habcsókok,
- ehető virágok
Elkészítés:
- Először a főzött krémet készítsük el. Ehhez a zselatinport áztassuk be 25 g vízbe és hagyjuk kissé megduzzadni.
- Egy nyeles lábasban melegítsük fel a tejet a cukor felével, valamint a kettévágott és kikapart vaníliarúd magjaival.
- Kézi habverővel egy mély tálban verjük fel a tojássárgáját a maradék cukorral.
- A lisztet és a keményítőt keverjük össze, majd szitáljuk a cukros felvert tojássárgájához. Azzal is alaposan keverjük el.
- A forrásponthoz közelítő tej egyharmadát öntsük a tojásos lisztes keverékhez, hogy fellazuljon és felmelegedjen, majd a habverővel keverjük teljesen simára.
- Az egészet öntsük vissza a nyeles lábasban lévő többi tejhez, és folyamatos keverés közben 2-3 percig forralva sűrítsük be.
- A tűzről levéve még forrón dolgozzuk bele a kockákra vágott vajat.
- A megduzzadt zselatint mikróban melegítsük fel addig míg egy átlátszó folyadék lesz belőle, de vigyázat, nem szabad forralni. Ezt is öntsük bele a forró krémbe és alaposan keverjük el.
- Majd folpackkal letakarva tegyük félre.
- A keksz alaphoz mikróban, vagy gőz fölött olvasszuk össze a vajat a fehércsokival.
- A kekszeket tegyük egy aprítógépbe, öntsük rá a fehércsokis keveréket és az egészet alaposan dolgozzuk össze a géppel.
- Egy 16 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A kekszes keveréket nyomkodjuk a forma aljába, simítsuk egyenletesre a tetejét és tegyük a hűtőbe.
- Mindkét gyümölcsből külön-külön készítsünk pürét (de használhatunk kész gyümölcspürét is, akkor kb 170 g kell mindkettőből), ehhez tegyük őket egy-egy kis nyeles lábasba.
- Szórjuk meg mindkettőt a cukor felével és a citromlé felével. Kezdjük el melegíteni a cukros, citromos gyümölcsöket addig míg kissé megrottyannak. Akkor nyomjuk át őket egy sűrű szövésű szűrőn/szitán. Ezt a lépést kihagyhatjuk, ha nem zavarnak bennünket az apró magok.
- A még meleg főzött krémet harmadoljuk el. Egy adagot tegyünk félre, a másik két részhez adjuk hozzá az egyik gyümölcspürét, majd alaposan keverjük el, hogy szép egynemű színe legyen. Így kapunk egy sárga, egy rózsaszínű és egy lilás krémet.
- A jéghideg tejszínt verjük kemény habbá, és mindhárom krémhez adjuk hozzá a tejszínhab 1/3-át. Ezzel már óvatosan forgassuk össze, hogy ne törjön nagyon össze a hab.
- Vegyük elő a hűtőből a kifagyott kekszalapot, és öntsük rá óvatosan a sárga krémet. Egyengessük el szép simára a tetejét, és tegyük hűtőbe, míg egy kissé megdermed.
- Akkor jöhet rá a rózsaszínű krém, és újabb hűtés dermedésig.
- Végül öntsük a formába a lila színű krémet is és legalább 2 órára tegyük hűtőbe, hogy teljesen megdermedjenek a krémrétegek.
- A kihűlt tortáról óvatosan vegyük le a tortaformát, legjobb, ha előzetesen kibéleljük vaxfóliával, vagy sütőpapírral a tortaforma oldalát is.
Húzzuk le a fóliát, tegyük a tortát egy tortakartonra, vagy tálcára, és díszítsük a tetejét friss gyümölcsökkel, habcsókokkal, ehető virágok
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze