Mandulás-citromos édes kenyér

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Könnyen elkészíthető

Előkészítési idő: 20 perc | Elkészítési idő: 35-40 perc

Eszközök

  • 12×20 cm-es kenyérforma,
  • mozsár vagy húsklopfoló/nyújtófa és nylon zacskó,
  • keverő tálak,
  • kézi robotgép,
  • citrus reszelő,
  • szilikon spatulák

 

 

Hozzávalók:

  • 3 tojás,
  • 180 g cukor,
  • 50 g sótlan mandula,
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény,
  • 1 teáskanál citrom aroma,
  • 175 g joghurt,
  • ½ pohár olaj,
  • 2 citrom,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 240 g liszt,
  • egy csipet só,
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • friss gyümölcs pl. eper
  • 100 g habtejszín,
  • 1 evőkanál porcukor

 

Mandulás-citromos édes kenyérElkészítés:

  1. Kivajazunk és lisztezünk egy 12 cm széles és 20 cm hosszú  kenyérformát.
  2. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  3. A mandulát törjük össze mozsárban, vagy egy zacskóban nyújtófával/klopfolóval.
  4. A tojásokat a cukorral, a vaníliaőrleménnyel és a citromaromával kihabosítjuk egy kézi robotgéppel.
  5. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, belereszeljük a citromok héját is és szilikon spatulával alaposan elkeverjük.
  6. A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd a keveréket dolgozzuk bele a tojásos masszába.
  7. Végül adjuk a tésztához a manduladarabokat is.
  8. A keveréket öntsük a kivajazott, lisztezett formába, és toljuk a forró sütőbe.
  9. 15 perc után fedjük le alufóliával, hogy nehogy megégjen a teteje és süssük további 15-20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.
  10. A tejszínt a porcukorral együtt verjük kemény habbá.
  11. Friss gyümölccsel, tejszínhabbal tálaljuk az édes kenyeret.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. májusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze