Marcipános-diós mentes keksz
fotó: Vidék Íze
Apró sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési (sütési) idő: 9 perc | Gluténmentes
Eszközök
- késes betétű robotgép,
- frissen tartó fólia,
- szilikonos sütőpapír,
- nyújtófa,
- 3 cm-es pogácsaszaggató,
- kiskanál,
- nyeles lábas,
- keverőtál,
- villa
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
- 90 g mandulaliszt,
- 40 g kukoricakeményítő,
- 1 evőkanál vaníliás cukor,
- 40 g porcukor
- 80 g hideg vaj,
- 1 tojássárgája,
- 100 g marcipán,
- 2 evőkanál baracklekvár,
- 100 g étcsoki,
- 2 evőkanál tejszín
- 25 db fél dió
- A linzertésztához a mandulalisztet, a keményítőt, a vaníliás cukrot és a porcukrot egy késes betétű robotgépbe öntjük.
- A lisztes keverékhez adjuk a is kockákra vágott hideg vajat, és a géppel gyorsan összedaráljuk egy homokszerű keverékké.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját és csak annyira dolgozzuk össze, míg a tészta összeáll.
- A tésztát golyóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, kissé ellapítjukés egy órára hűtőbe tesszük, hogy a vaj visszafagyjon.
- A sütőt 175 fokra melegítjük elő, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- Ha letelt a pihentetési idő a tésztát lisztezett munkalapon kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kb 3 cm-es kis köröket szúrunk ki belőle, majd az előkészített tepsire rakosgatjuk őket úgy, hogy egy kis hely maradjon közöttük.
- A kekszeket az előmelegített sütőben 6-9 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni őket.
- A marcipánt porcukorral megszórt munkafelületen szintén 3 mm vastagra nyújtjuk és a kekszek méretével megegyező nagyságú és számú köröket szúrunk ki belőle.
- A baracklekvárt simára keverjük és a kihűlt kekszek tetejét vékonyan megkenjük vele.
- Minden lekváros keksz tetejére egy marcipán kört teszünk és alaposan rányomkodjuk.
- Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt és a sütiket kimártjuk benne.
- Mindegyik csokis keksz tetejére egy fél diót teszük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze