Marcipános-diós mentes keksz

fotó: Vidék Íze

Apró sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési (sütési) idő: 9 perc | Gluténmentes

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • frissen tartó fólia,
  • szilikonos sütőpapír,
  • nyújtófa,
  • 3 cm-es pogácsaszaggató,
  • kiskanál,
  • nyeles lábas,
  • keverőtál,
  • villa

 

 

 

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

  • 90 g mandulaliszt,
  • 40 g kukoricakeményítő,
  • 1 evőkanál vaníliás cukor,
  • 40 g porcukor
  • 80 g hideg vaj,
  • 1 tojássárgája,
  • 100 g marcipán,
  • 2 evőkanál baracklekvár,
  • 100 g étcsoki,
  • 2 evőkanál tejszín
  • 25 db fél dió

 

Elkészítés:

  1. A linzertésztához a mandulalisztet, a keményítőt, a vaníliás cukrot és a porcukrot egy késes betétű robotgépbe öntjük.
  2. A lisztes keverékhez adjuk a is kockákra vágott hideg vajat, és a géppel gyorsan összedaráljuk egy homokszerű keverékké.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgáját és csak annyira dolgozzuk össze, míg a tészta összeáll.
  4. A tésztát golyóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, kissé ellapítjukés egy órára hűtőbe tesszük, hogy a vaj visszafagyjon.
  5. A sütőt 175 fokra melegítjük elő, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  6. Ha letelt a pihentetési idő a tésztát lisztezett munkalapon kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kb 3 cm-es kis köröket szúrunk ki belőle, majd az előkészített tepsire rakosgatjuk őket úgy, hogy egy kis hely maradjon közöttük.
  7. A kekszeket az előmelegített sütőben 6-9 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni őket.
  8. A marcipánt porcukorral megszórt munkafelületen szintén 3 mm vastagra nyújtjuk és a kekszek méretével megegyező nagyságú és számú köröket szúrunk ki belőle.
  9. A baracklekvárt simára keverjük és a kihűlt kekszek tetejét vékonyan megkenjük vele.
  10. Minden lekváros keksz tetejére egy marcipán kört teszünk és alaposan rányomkodjuk.
  11. Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt és a sütiket kimártjuk benne.
  12. Mindegyik csokis keksz tetejére egy fél diót teszük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze