Ünnepi sütik | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- 1 nagy tál,
- reszelő,
- folpack,
- nyújtófa,
- szilikonos sütőpapír,
- mézeskalács kiszúró formák,
- kézi habverő,
- habzsák
Hozzávalók:
- 250 g liszt,
- 50 g rétesliszt,
- 50 g mandulaliszt,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- ¼ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- ½ teáskanál őrölt gyömbér,
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg,
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
- 100 g méz,
- 50 g juharszirup,
- 100 g barna cukor,
- 50 g puha vaj,
- 30 g puha zsír,
- 50 g natúr marcipán,
- 1 tojás,
- 25 g tej.
A mázhoz:
- 1 tojásfehérje,
- 250 g porcukor,
- pár csepp citromlé,
- ételfestékek
Elkészítés:
- A liszteket, a sütőport, a sót és a fűszereket összekeverjük egy nagy tálban. A cukrot, mézet, és a juharszirupot az apróra reszelt marcipánnal együtt a mikróban megmelegítjük, majd a vajjal, zsírral lés tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk.
- Formázható tésztát gyúrunk belőle, majd pár percre hűtőbe tesszük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagra és különféle kiszúró formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk – nem túl szorosan egymáshoz – majd 6-8 perc alatt kisütjük őket.
- A kisült mézeskalácsokat rácson kihűtjük.
- A mázhoz a tojásfehérjét kézi habverővel lágy habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet. Addig keverjük mag olyan sűrű masszát kapunk ami nem folyik le a habverőről. Több adagra osztjuk és kis tálkákban ételfestékekkel színezzük. Ezután kis papírtölcsérekbe, vagy habzsákba töltjük. Pici lyukat vágunk rajta és feldíszítjük a mézeskalácsokat. Szobahőmérsékleten megszárítjuk őket.
Megosztás: