Marcipános mézeskalács

Ünnepi sütik | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • 1 nagy tál,
  • reszelő,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • szilikonos sütőpapír,
  • mézeskalács kiszúró formák,
  • kézi habverő,
  • habzsák

 

Hozzávalók:

  • 250 g liszt,
  • 50 g rétesliszt,
  • 50 g mandulaliszt,
  • 1 kávéskanál sütőpor,
  • ¼ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér,
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg,
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 100 g méz,
  • 50 g juharszirup,
  • 100 g barna cukor,
  • 50 g puha vaj,
  • 30 g puha zsír,
  • 50 g natúr marcipán,
  • 1 tojás,
  • 25 g tej.

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje,
  • 250 g porcukor,
  • pár csepp citromlé,
  • ételfestékek

Elkészítés:

  1. A liszteket, a sütőport, a sót és a fűszereket összekeverjük egy nagy tálban. A cukrot, mézet, és a juharszirupot az apróra reszelt marcipánnal együtt a mikróban megmelegítjük, majd a vajjal, zsírral lés tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk.
  2. Formázható tésztát gyúrunk belőle, majd pár percre hűtőbe tesszük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagra és különféle kiszúró formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk – nem túl szorosan egymáshoz – majd 6-8 perc alatt kisütjük őket.
  4. A kisült mézeskalácsokat rácson kihűtjük.
  5. A mázhoz a tojásfehérjét kézi habverővel lágy habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet. Addig keverjük mag olyan sűrű masszát kapunk ami nem folyik le a habverőről. Több adagra osztjuk és kis tálkákban ételfestékekkel színezzük. Ezután kis papírtölcsérekbe, vagy habzsákba töltjük. Pici lyukat vágunk rajta és feldíszítjük a mézeskalácsokat. Szobahőmérsékleten megszárítjuk őket.