Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
1 nagy tál,
reszelő,
folpack,
nyújtófa,
szilikonos sütőpapír,
mézeskalács kiszúró formák,
kézi habverő,
habzsák
Hozzávalók:
250 g liszt,
50 g rétesliszt,
50 g mandulaliszt,
1 kávéskanál sütőpor,
¼ teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj,
½ teáskanál őrölt gyömbér,
½ teáskanál őrölt szegfűszeg,
¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
100 g méz,
50 g juharszirup,
100 g barna cukor,
50 g puha vaj,
30 g puha zsír,
50 g natúr marcipán,
1 tojás,
25 g tej.
A mázhoz:
1 tojásfehérje,
250 g porcukor,
pár csepp citromlé,
ételfestékek
Elkészítés:
A liszteket, a sütőport, a sót és a fűszereket összekeverjük egy nagy tálban. A cukrot, mézet, és a juharszirupot az apróra reszelt marcipánnal együtt a mikróban megmelegítjük, majd a vajjal, zsírral lés tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk.
Formázható tésztát gyúrunk belőle, majd pár percre hűtőbe tesszük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagra és különféle kiszúró formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk – nem túl szorosan egymáshoz – majd 6-8 perc alatt kisütjük őket.
A kisült mézeskalácsokat rácson kihűtjük.
A mázhoz a tojásfehérjét kézi habverővel lágy habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet. Addig keverjük mag olyan sűrű masszát kapunk ami nem folyik le a habverőről. Több adagra osztjuk és kis tálkákban ételfestékekkel színezzük. Ezután kis papírtölcsérekbe, vagy habzsákba töltjük. Pici lyukat vágunk rajta és feldíszítjük a mézeskalácsokat. Szobahőmérsékleten megszárítjuk őket.