Marcipános panna cotta
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Egyszerű| Ár: megfizethető
Elkészítési idő: 45 perc | 6 adag
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 3 dl tej
- 30 dkg fehér marcipánmassza
- 2-3 csepp keserűmandula aroma
- 15 dkg cukor
- 9 lap (14 g) zselatin
A málnás szószhoz:
- 20 dkg mélyhűtött, felengedett vagy friss málna
- 1 ek méz
- 1,5 dl tokaji aszú
- 1-2 késhegynyi frissen őrölt bors
A marcipános panna cotta önmagában is isteni, ám ha van időd és kedved, érdemes feldobni egy kis málnaszósszal.
Elkészítés:
- A tejszínt és a tejet egy kisebb lábosba öntjük és a reszelő nagy lyukú oldalán belereszeljük a marcipántömböket. Hozzácsepegtetjük a keserűmandula aromát –nem szabad túl sokat használni, nehogy elszínezze a desszertet – és rászórjuk a cukrot. Mérsékelt lángon elkezdjük kevergetve melegíteni és 6-7 perc múlva, amikor a cukor meg a marcipán tökéletesen feloldódott levesszük a tűzről.
- A lapzselatinokat annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy teljesen ellepje őket.
- Visszatérünk a tejszínes keverékhez: amikor a hőmérséklete már elérte azt a fokot, hogy a beledugott ujjunkat nem égeti, csak legfeljebb picit „csípi”, kivesszük a felpuhult (kissé kinyomogatott) zselatin lapokat a vízből és belekeverjük a tejszínes keverékbe.
- Végül a keveréket szétosztjuk 6 db 2 dl-es tálkában és ha kihűlt lefolpackozva betesszük egy éjszakára a hűtőbe, hogy a panna cotta kellő állagúra dermedjen.
- Elkészítjük mellé a málnás szószt. Ehhez a kiolvadt, vagy friss gyümölcsöt összeturmixoljuk a mézzel és az aszúval, majd átszűrjük, hogy az apró magok kikerüljenek belőle. Finoman megborsozzuk és megkóstoljuk. Ha elértük az izgalmas, édes-erős hatást, akkor rendben vagyunk, ám ha még nem akkor tovább bűvészkedünk, kevés mézzel megédesítjük, illetve frissen őrölt borssal csípősebbé tesszük. A szószt is betesszük egy éjszakára a hűtőbe.
- Másnap, tálaláskor kivesszük a málnás szószt a hűtőből és takaréklángon átmelegítjük. Utána előszedjük a panna cottás tálkákat is és egy nagy tálat teleengedünk forró vízzel. Néhány pillanatra belemártjuk a tálkák alját, aztán a desszerteket sorra kipottyantjuk egy-egy kistányérra. Köréjük, meg rájuk kanalazunk egy-egy adagot a málnás szószból és asztalra adjuk.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/marcipanos-panna-cotta-malnaszosszal.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu