Meggyes pite

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • egy közepes tál,
  • nyújtó fa,
  • pizza, vagy derelye vágó,
  • öntöttvas pite forma,
  • egy kanál,
  • kenő ecset

 

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 250 g liszt,
  • 150 g hideg vaj,
  • 90 g porcukor,
  • 1 evőkanál hideg víz,
  • 2 tojássárgája,
  • csipet só, egy citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 1 kg friss meggy, vagy meggy befőtt (más idénygyümölccsel is nagyon finom),
  • 1 kávéskanál friss reszel gyömbér,
  • 4 szem szegfűszeg,
  • 20 g vaníliás cukor,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja és leve,
  • 340 g cukor
  • 3 evőkanál darált dió

A tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítés:

  1. A grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és 175 fokra fűtjük fel.
  2. A pitetésztához gyors mozdulatokkal összegyúrjuk – vagy még jobb, ha késes betétű robotgéppel összekeverjük – a lisztet, a kis kockákra vágott, hideg vajat, a porcukrot, 1 evőkanál vizet, 2 tojássárgáját, csipet sót, egy citrom reszelt héját, majd koronggá formázzuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert a vaj elolvad és nyúlóssá válik a tészta, nem lesz finom omlós.
  3. Közben egy kiló meggyet kimagozunk, összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral.
  4. A hűtőből kivett tészta 2/3-át kerekre nyújtjuk, kibéleljük vele az előzetesen kivajazott piteformát és megszórjuk a darált dióval, majd beletöltjük a meggyes keveréket. A maradék tésztával berácsozzuk a tetejét, megkenjük felvert tojással és 175 fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Rácsra téve kihűtjük és tálaljuk. Akár langyosan, akár hidegen nagyon finom.