Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- késes betétű robotgép,
- egy közepes tál,
- nyújtó fa,
- pizza, vagy derelye vágó,
- öntöttvas pite forma,
- egy kanál,
- kenő ecset
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 250 g liszt,
- 150 g hideg vaj,
- 90 g porcukor,
- 1 evőkanál hideg víz,
- 2 tojássárgája,
- csipet só, egy citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 1 kg friss meggy, vagy meggy befőtt (más idénygyümölccsel is nagyon finom),
- 1 kávéskanál friss reszel gyömbér,
- 4 szem szegfűszeg,
- 20 g vaníliás cukor,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja és leve,
- 340 g cukor
- 3 evőkanál darált dió
A tetejére:
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
- A grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és 175 fokra fűtjük fel.
- A pitetésztához gyors mozdulatokkal összegyúrjuk – vagy még jobb, ha késes betétű robotgéppel összekeverjük – a lisztet, a kis kockákra vágott, hideg vajat, a porcukrot, 1 evőkanál vizet, 2 tojássárgáját, csipet sót, egy citrom reszelt héját, majd koronggá formázzuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert a vaj elolvad és nyúlóssá válik a tészta, nem lesz finom omlós.
- Közben egy kiló meggyet kimagozunk, összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral.
- A hűtőből kivett tészta 2/3-át kerekre nyújtjuk, kibéleljük vele az előzetesen kivajazott piteformát és megszórjuk a darált dióval, majd beletöltjük a meggyes keveréket. A maradék tésztával berácsozzuk a tetejét, megkenjük felvert tojással és 175 fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Rácsra téve kihűtjük és tálaljuk. Akár langyosan, akár hidegen nagyon finom.