Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
késes betétű robotgép,
egy közepes tál,
nyújtó fa,
pizza, vagy derelye vágó,
öntöttvas pite forma,
egy kanál,
kenő ecset
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
250 g liszt,
150 g hideg vaj,
90 g porcukor,
1 evőkanál hideg víz,
2 tojássárgája,
csipet só, egy citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1 kg friss meggy, vagy meggy befőtt (más idénygyümölccsel is nagyon finom),
1 kávéskanál friss reszel gyömbér,
4 szem szegfűszeg,
20 g vaníliás cukor,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
1 citrom reszelt héja és leve,
340 g cukor
3 evőkanál darált dió
A tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítés:
A grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és 175 fokra fűtjük fel.
A pitetésztához gyors mozdulatokkal összegyúrjuk – vagy még jobb, ha késes betétű robotgéppel összekeverjük – a lisztet, a kis kockákra vágott, hideg vajat, a porcukrot, 1 evőkanál vizet, 2 tojássárgáját, csipet sót, egy citrom reszelt héját, majd koronggá formázzuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert a vaj elolvad és nyúlóssá válik a tészta, nem lesz finom omlós.
Közben egy kiló meggyet kimagozunk, összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral.
A hűtőből kivett tészta 2/3-át kerekre nyújtjuk, kibéleljük vele az előzetesen kivajazott piteformát és megszórjuk a darált dióval, majd beletöltjük a meggyes keveréket. A maradék tésztával berácsozzuk a tetejét, megkenjük felvert tojással és 175 fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra téve kihűtjük és tálaljuk. Akár langyosan, akár hidegen nagyon finom.