Mentás, citromos, csokis őzgerinc

fotó: Vidék Íze

Kevert tészták | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 50 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • szita,
  • kézi robotgép,
  • őzgerinc forma,
  • hőálló tál,
  • fogpiszkáló,
  • rács,
  • lábaska

Hozzávalók:

  • 150 g liszt + a formához,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 120 g cukor,
  • 3 tojás,
  • 125 g natúr joghurt,
  • 120 ml étolaj,
  • 50 g kókuszliszt,
  • 2 citrom leve,
  • 1 citrom reszelt héja
  • 120 ml menta szirup

A csokimázhoz:

  • 150 g étcsoki,
  • 80 ml tejszín,

A díszítéshez:

  • mentalevelek

Mentás, citromos, csokis őzgerincElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Egy őzgerinc formát vajazzunk és lisztezzünk ki.
  2. A tojásokat habosítsuk ki a cukorral.
  3. Adjuk hozzá a joghurtot, a citromlét és az olajat, majd folytassuk a keverést.
  4. Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, és keverjük hozzá a sütőport és a sót.
  5. Felváltva, több részletben keverjük hozzá a joghurtos tojáshabhoz a mentaszirupot és a sütőporos lisztet. Keverjük össze alaposan.
  6. Adjuk a masszához a kókuszlisztet és a citromhéjat is, majd ezzel is keverjük össze.
  7. Öntsük a tésztát az előkészített őzgerinc formába, és az előmelegített sütőben kb 50 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  8. A kisült süteményt 10 percig hagyjuk a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A csokimázhoz, vágjuk apró darabokra a csokit és gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk fel.
  10. A tejszínt melegítsük forrásig, öntsük az olvasztott csokira és keverjük teljesen simára.
  11. Vonjuk be a süti tetejét a csokimázzal, díszítsük mentalevelekkel, majd tegyük egy kis időre hűtőbe, hogy megszilárduljon a máz.
  12. Szeletekre vágva tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze