Mentás, citromos, csokis őzgerinc
fotó: Vidék Íze
Kevert tészták | Elkészítése könnyű | Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 50 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- szita,
- kézi robotgép,
- őzgerinc forma,
- hőálló tál,
- fogpiszkáló,
- rács,
- lábaska
Hozzávalók:
- 150 g liszt + a formához,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 csipet só,
- 120 g cukor,
- 3 tojás,
- 125 g natúr joghurt,
- 120 ml étolaj,
- 50 g kókuszliszt,
- 2 citrom leve,
- 1 citrom reszelt héja
- 120 ml menta szirup
A csokimázhoz:
- 150 g étcsoki,
- 80 ml tejszín,
A díszítéshez:
- mentalevelek
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Egy őzgerinc formát vajazzunk és lisztezzünk ki.
- A tojásokat habosítsuk ki a cukorral.
- Adjuk hozzá a joghurtot, a citromlét és az olajat, majd folytassuk a keverést.
- Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, és keverjük hozzá a sütőport és a sót.
- Felváltva, több részletben keverjük hozzá a joghurtos tojáshabhoz a mentaszirupot és a sütőporos lisztet. Keverjük össze alaposan.
- Adjuk a masszához a kókuszlisztet és a citromhéjat is, majd ezzel is keverjük össze.
- Öntsük a tésztát az előkészített őzgerinc formába, és az előmelegített sütőben kb 50 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- A kisült süteményt 10 percig hagyjuk a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokimázhoz, vágjuk apró darabokra a csokit és gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk fel.
- A tejszínt melegítsük forrásig, öntsük az olvasztott csokira és keverjük teljesen simára.
- Vonjuk be a süti tetejét a csokimázzal, díszítsük mentalevelekkel, majd tegyük egy kis időre hűtőbe, hogy megszilárduljon a máz.
- Szeletekre vágva tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze